Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse mysteries: hoe komt Zwolle eigenlijk aan zijn naam?

Door Hilke Vos 16 november 2019

In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Wij proberen een antwoord te vinden, soms met jullie hulp. Deze week de vraag: hoe komt Zwolle nou precies aan zijn naam?

Lastig hoor, want over het ontstaan van de naam Zwolle zijn de historici het niet eens. Misschien heeft de naam te maken met de ossen, die in de vruchtbare weiden op een zandrug tussen de rivieren veel mals gras aten en daardoor ‘zwollen’. Grappig: de ossen graasden op de plek waar later het Stads Vleeshuys werd gebouwd.

Opgezwollen rivier

Een andere verklaring is verbonden met het riviertje de Aa, dat nu nog ondergronds door de stad loopt. Als het weer eens lekker plensde in het najaar ‘zwol’ dit riviertje sterk en naar dat ‘gezwollen water’ zou de stad zijn genoemd.

mysterie-zwolle-river-aa
Het gebied tussen Zwolle en Hasselt aan weerszijden van het Zwarte Water. Voor 1440 had het Zwarte Water de naam AA. Foto:
Historisch Centrum Overijssel

Suolle, Suollu of Suaolla

De juiste betekenis van de naam Zwolle moet het latijnse ‘Suolle’ of ‘Suollu’ zijn, een hooggelegen gebied dat bij overstromingen droog bleef. Deze hoge zandrug loopt onder de Grote Kerk en de Sassenstraat door. De naam ‘Suolla’ heeft een diepere betekenis, de verhoging of berg aan de rivier. De a was de naam voor het water (de Aa). Leuk is dat je de Hanzestad Zwolle zo kan vergelijken met de Hanzestad Groningen, die ook aan de Aa ligt.

De juiste verklaring

We hebben zoals je ziet een aantal verklaringen op een rij gezet. Weet jij welk verhaal klopt? Of heb je een andere theorie? Laat het ons dan gauw weten!

strand

Zwolse Peter en Lies schelen 24 jaar: ‘Wij kunnen niet zonder elkaar’

Hét showbizznieuws van de afgelopen dagen: Bridget Maasland (45) en André Hazes (25) hebben het geze...

Hier in Zwolle haalde je vroeger nog je kroketje

Ach, de snackbar waar je vroeger je patatje oorlog haalde, of waar je vader of zelfs (overgroot)opa ...
spar supermarkt

Op deze datum gaat de nieuwe SPAR achter het station open

Leegstand in die ruimte aan het Lübeckplein waar in het verleden de ingang van het station was? Niet...

Meer over

Mysteries

adv.