Zwolse mysteries: Hoe is één van de oudste straten van Zwolle ontstaan?

Door Hilke Vos 14 juli 2018

Eén van de oudste straten van Zwolle is de Voorstraat. Je weet wel, die straat waar iedere Zwollenaar wel eens een kroegje heeft gepakt. Maar waarom heet die straat eigenlijk de Voorstraat? 

De Voorstraat is al ontstaan in de elfde eeuw. Een echt oudje, dus. Maar officieel was het de Voorstertraat , de straat die in de richting van het kasteel Voorst liep. Misschien niet heel spannend, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een leuk historisch weetje.

kasteelvoorst
Kasteel De Stins in Voorst omstreeks 1350. Gefantaseerde reconstructie. Op de plek waar het kasteel gestaan moet hebben is nu een speelweide in Westenholte | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Kasteel Voorst

Kasteel Voorst lag in het huidige Westenholte en werd in 1362 afgebroken na een beleg van vijftien weken. Hier was de stad Zwolle héél erg blij mee, want kasteelheer Sweder van Voorst had in 1324 Zwolle platgebrand.

mondinggroteaa
Voorgrond de Jufferenwal met links het dak van de visafslag. Daarachter de monding van de Grote Aa met aangemeerde binnenschepen en de kraan met de visafslag | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Havenkwartier

Tussen de Voorstraat en de Melkmarkt lag rond 1100 het havenkwartier van Zwolle. Dit kun je je nou toch niet meer indenken. Later is de boel verplaatst naar de rivieropening van de Grote Aa aan het Rodetorenplein.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Bron: boekje ‘Ken je Zwolle’.

Meer over

Mysteries