Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse mysteries: het handje bij de Sassenpoorterbrug

Door Hilke Vos 1 april 2017

Een hand die uit een muur komt, het klinkt een beetje luguber. Maar het is toch echt zo: aan de veldzijde van de Sassenpoorterbrug vind je een bronzen handje met een vlammetje in de handpalm. Wij zochten voor je uit welk mysterieus verhaal hierachter schuilt.

Het handje zou te maken hebben met het verraad rond hertog Karel van Gelre, die op slinkse wijze Zwolle probeerde binnen te komen. Een onbetrouwbaar iemand belooft de hertog om tegen betaling de ophaalbrug van de Sassenpoort te laten zakken als hij zich aan de poorten van de stad meldt. Wantrouwende Zwollenaren doorzien het plan van de hertog en gijzelen hem.

Vurige beloning

Maar niet getreurd, de hertog wordt vrijgelaten. Terwijl hij baalt van zijn nederlaag komt die onbetrouwbare persoon langs om alsnog zijn beloning op te eisen. Hertog Karel, die comfortabel bij het vuur zit, zegt dat de man dichterbij moet komen. “Jij wilt je beloning? Ik zal je loon naar werken geven, steek je hand maar uit.” En nu komt het. De hertog pakt een gloeiend kooltje uit het vuur en legt dat in de uitgestoken hand van man. Zijn reactie laat zich raden, maar de gebeurtenis is voor altijd vastgelegd in een klein bronzen kunstwerkje in de muur van de Sassenpoorterbrug. Tóch wel een beetje luguber.

sassenpoorterbrug zwolle

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom worden Zwollenaren bijvoorbeeld Blauwvingers genoemd? Of wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

adv.