Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Mysteries: dit is waarom sommige huizen geblurd zijn op Google Street View

Door Melanie Borgman 17 oktober 2020

Je hebt vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. In Zwolle zijn verschillende huizen op Street View geblurd. Hoe zit dat precies?

Allereerst: hoe komt Google überhaupt aan dit soort beelden van jouw straat? Door ze simpelweg zelf te maken. Af en toe rijdt een auto van Google (je weet wel: zo’n wagen met een camera op het dak) door de stad. Die camera maakt 360-gradenfoto’s van alles wat-ie tegenkomt. In een autovrije zone lopen medewerkers een rondje om afbeeldingen te maken. Dus niet alleen huizen, maar ook personen en auto’s worden vastgelegd. Misschien heb jij hier jezelf wel gespot tijdens het uitlaten van de hond. Mag dat zomaar? Ja, dat mag gewoon. Wettelijk gezien mag je openbare plekken fotograferen en op internet plaatsen.

Automatisch blurren

Wanneer je virtueel door Zwolle wandelt, valt je waarschijnlijk wel op dat al best veel ‘onderdelen’ zijn geblurd. Kijk maar eens naar de gezichten van voorbijgangers, bepaalde huisnummers en kentekenplaten. “Google onderneemt diverse stappen om de privacy van mensen te beschermen als Street View-afbeeldingen worden gepubliceerd op Google Maps”, zo schrijft Google in de beleidsregels.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Geblurde kentekenplaten | Foto: Google Street View

Waarom die geblurde huizen?

Hoe zit dan dan met huizen? Die worden niet geblurd. Toch komt het voor dat je in Zwolle op Street View vervaagde huizen tegenkomt. De reden daarvan? Simpel gezegd komt het hierop neer: wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten.

Ik wil mijn huis laten blurren

Denk je nu: ik wil liever niet dat mensen mijn huis op Street View kunnen bekijken? Dan kun je een verzoek indienen bij Google om je woning te laten blurren. Zoek op Street View naar je huis en klik vervolgens op ‘een probleem melden’. Daarna kun je de woning selecteren en aangeven dat het om een huis gaat. Hier kun je trouwens ook melden wanneer jouw gezicht op een bepaalde locatie niet goed geblurd is.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Meer lezen op indebuurt:

Zwolse Mysteries: dit betekent het kronkelige kunstwerk aan de Mozartlaan in Holtenbroek

Woon je in Holtenbroek of fiets je weleens door de Zwolse wijk? Dan is het rode kunstwerk aan de Moz...
everydaybread-zwolle

Sneak peek: alvast binnengluren bij de gloednieuwe Everyday Bread & Coffee

Naast de zaken in Assendorp en Hattem, opent Everyday Bread & Coffee nu ook in het centrum van Zwoll...
deen-zwolle

Supermarkt Deen in Zwolle sluit om 20.00 uur: ‘Veiliger voor de medewerkers’

Door de persconferentie op dinsdagavond 13 oktober zijn de coronamaatregelen veranderd. Geen alcohol...

adv.