Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Mysteries: dit betekent de gigantische Krullevaar op het schoolplein in Stadshagen

Door Melanie Borgman 1 augustus 2020

Fiets je door Stadshagen, spot je ineens een gigantisch, kleurrijk beeld. Het gekke ding op het schoolplein van basisschool De Krullevaar in Zwolle bestaat uit een opeenstapeling van vormen, maar wat betekent het opvallende beeld eigenlijk? Zochten wij voor je uit! 

De felle kleuren, verschillende patronen en raadselachtige vormen van het beeld in de Zwolse wijk Stadshagen trekt hoe dan ook je aandacht. Er is geen touw aan vast te knopen, of toch wel? De Krullevaar kent namelijk een bijzondere betekenis.

Anders dan anderen

De eigenzinnige vogel, die geen veren heeft maar krullen, is een metafoor voor de mens die anders (maar niet minder) is dan zijn medemens. Met zijn bewegelijke houding lijkt het net alsof de Krullevaar met een hink-stap-sprong afstand neemt van de school: de wijde wereld in.

Tekst gaat verder onder de foto

De bijzondere Krullevaar op het schoolplein in Stadshagen, gemaakt door Hans van Bentem | Foto: indebuurt Zwolle

Pluk van de Petteflet

Om de vrolijke verschijning nog iets beter te begrijpen doen we een tripje down memory lane met je, want ken je het vreemde vogeltje uit Pluk van de Petteflet nog? De Krullevaar, met zijn lange poten en krulhaartjes, komt namelijk voor als karakter in het boek van Annie M.G. Schmidt. Net als de vogel uit het kinderboek gedraagt het Zwolse beeld zich als een eigenzin­nig wezentje, maar staat het ook voor diversiteit. Bijzonder, toch?

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Meer lezen op indebuurt:

Bachelorette-deelnemer André noemt laatste aflevering ‘poppenkast’: “Het was gewoon gênant”

Na de 'Bachelorette'-finale deze week deden veel deelnemers een boekje open over de Videoland-hit. F...

Zwolle is een regenboogstad en dit betekent het

Zwolle is één van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogsteden – in Nederland. Leuk feitje, ma...
pluktuinen fruit

Zelf fruit plukken? 6 x pluktuinen in én rondom Zwolle

Of je het nu doet met de kleintjes, een vriendin of als date: samen fruit plukken is áltijd een fees...

adv.