Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse ganzenfamilie gaat verhuizen en dit is waarom

Door Hilke Vos 20 april 2019

De ganzenfamilie aan de Katerdijk en Blaloweg in Zwolle gaat verhuizen, naar een speciale ganzenopvang in Drenthe. De organisatie Hofganzen komt ze op woensdag 24 april ophalen.

De afgelopen tijd zijn er verschillende opties overwogen om de ganzen te vangen en verplaatsen en daarmee de veiligheid van het verkeer op deze plekken te verbeteren. Regelmatig steken de ganzen namelijk plotseling de weg over, wat onveilige situaties kan opleveren voor mens en dier. “Dit is een mooie oplossing”, aldus wethouder William Dogger. “Doordat we de ganzen weghalen wordt het veiliger en hoeven automobilisten niet meer plotseling op de rem te trappen met alle gevolgen vandien. En de ganzen hebben straks alle ruimte en een plek waar ze ongestoord en veilig kunnen rondlopen.”

Diervriendelijke werkwijze

Het vangen en verplaatsen van de ganzen doet de organisatie ‘Hofganzen’ op een diervriendelijke manier. Als ze bijvoorbeeld broeden, worden ze niet gestoord en op een later moment verplaatst. De andere ganzen verhuizen deze week naar een speciale opvang. Kunnen ze mooi rondlopen op een terrein van circa vier hectare grond, vergelijkbaar met acht voetbalvelden. Een stuk beter dan de drukke Katerdijk, toch?

De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden zodat de bermen rondom de Blaloweg en Katerdijk minder aantrekkelijk worden voor ganzen om te verblijven.

ganzen in zwolle

Zwolse Mysteries: waarom zien we zo vaak ganzen bij de A28?

Je kent ze vast wel: de familie Gans die vrolijk rondwaggelt bij de oprit van de A28 aan de Katerdij...

Meer over

Mysteries

adv.