Mysterie: waarom gaan eenden met koud weer tóch de IJssel in?
Brr! Het vriespunt werd bereikt afgelopen week. Waar wij onze winterjas met extra dikke sjaal tevoorschijn halen, zien we eenden...
Heb jij weleens schildpadden in de Zwolse stadsgracht gespot? Het Instagramkanaal Schildpadinzwolle plaatst regelmatig kiekjes van de beesten die in Zwolle gespot zijn. We vragen ons af hoe de schildpadden hier terecht zijn gekomen?
We krijgen met name in de zomer regelmatig de tip dat mensen tijdens het bootje varen in Zwolle schildpadden spotten. Er is zelfs onder de naam Schildpadinzwolle een Instagramkanaal opgericht die allemaal foto’s plaatst van het groene beest in onze stad. En wat blijkt: de Potgietersingel schijnt toch wel dé hotspotplek te zijn onder schildpadden, omdat ze daar vaak worden gespot.
Het vermoeden is, dat er in het verleden schildpadden (gebruikt als huisdier) zijn vrijgelaten in onze Nederlandse grachten. Deze schildpadden bleken zich goed aan te kunnen passen aan het leven in Nederland en zo is het gekomen dat zij nu bij ons te vinden zijn.
Tekst gaat verder onder de Instagrampost.
Dit bericht bekijken op Instagram
De Dierenambulance Zwolle liet in 2010 aan De Stentor weten dat het in Zwolle bijna altijd om de rood- of geelwangschildpad gaat. De schildpadden zouden voornamelijk afkomstig zijn uit Turkije en worden, als ze nog klein zijn, aan mensen verkocht. Wanneer ze groter worden, worden ze vervolgens in het wild uitgezet.
In openbaar water kunnen schildpadden volgens de Stichting Schildpaddenopvang Nederland niet overleven. Volgens hen kunnen ze daar niet voldoende voedsel verzamelen. Over het algemeen kan een schildpad buiten leven van mei tot midden september, wanneer het in ons land dus relatief warm weer is. Buiten die periode moet de schildpad naar binnen worden gehaald.
En dan is het nog de vraag of de schildpadden wel goed zijn voor de Zwolse grachten. Schildpadden eten graag kleine visjes op. Dit heeft invloed op de kwaliteit en hygiëne van het water. Daarnaast vernielen ze ook water en oeverplanten, die ook nog eens giftig kunnen zijn. Een hapje van bijvoorbeeld de gele lis zorgt voor acute huidontsteking waar schildpadden aan dood kunnen gaan. Voor onszelf is het ook niet verantwoord om de dieren aan te raken, omdat ze salmonella bij zich kunnen dragen.
In onze gids
Populaire rubrieken