Waarom staan er ineens zoveel fietsen op het terrein tussen de Boni en de Firezone?

Door Hilke Vos 9 maart 2019

In de rubriek Zwolse Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Wij proberen een antwoord te vinden, soms met jullie hulp. Deze week de vraag (van één van onze lezers): waarom staan er sinds enkele weken honderden fietsen achter hekken op het terrein tussen de Boni en de Firezone, langs het spoor? 

Voor antwoorden trokken wij aan de bel bij de gemeente Zwolle. “Deze ‘weesfietsen’ werden eerst bij het gebouw City-Post aan de Westerlaan bewaard”, vertelt woordvoerder Marieke Stenfert. “Vanwege de werkzaamheden op deze plek konden we ze daar niet langer stallen. Het terrein naast de Boni is als tijdelijke alternatieve locatie gevonden. De verwachting is dat binnen een half jaar een nieuwe locatie is gevonden. Tot die tijd worden de fietsen op het terrein gestald. Er komt nog een doek langs het hekwerk, waardoor het uitzicht op de fietsen wordt beperkt.”

AFAC

Volgens de gemeente zijn dit fietsen die door de AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) zijn verwijderd omdat ze al lange tijd geparkeerd stonden in de omgeving van het station en niet gebruikt werden. Voordat deze fietsen worden verwijderd hangt er eerst twee weken een briefje (sticker) aan. “De eigenaren van deze fietsen hebben zich helaas niet bij de AFAC gemeld. De fietsen worden dan nog 8 weken bewaard. Fietsen die bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd staan of voor onveilige situaties zorgen, bewaren we aan de Derk Buismanstraat 23 – een zijstraat van de Oosterlaan bij het station.”

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Zwolse Mysteries: wat betekent eigenlijk ‘Lutteke’ in Luttekestraat?

Zwolle heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen, zoals de Luttekes...

Meer over

Mysteries

adv.