Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom hebben sommige Zwolse gebouwen dichtgemetselde ramen?

Door Hilke Vos 18 mei 2019

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige gebouwen in Zwolle dichtgemetselde ramen hebben. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen? Wij zochten het voor je uit!

Belastingontduiking voor gevorderden

Om dit mysterie op te lossen gaan we terug in de tijd. In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politiek drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Allemaal leuk en aardig, maar hier kwamen wel een hoop nieuwe wetten bij kijken, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Maar… belastingontduiking is van alle tijden en een oplossing was dus al snel gevonden. Ze metselden een aantal ramen gewoon dicht, probleem opgelost!

Nu voor de sier

Toch zijn niet alle dichtgemetselde ramen zo te verklaren. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en lang niet alle huizen komen uit die tijdsperiode. Hoe zit dat dan? Dit antwoord is veel simpeler. De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp. Kan ook.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Wat is dit eigenlijk voor mysterieus steegje in hartje Zwolle?

Banjer je door het centrum van Zwolle, stuit je ineens op het mysterieuze Hoornsteegje - tussen Schu...

Zwolse Mysteries: Wat is het verhaal achter dat eilandje naast het Kerkbrugje?

In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd ...

Meer over

Mysteries

adv.