Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Zwolse Mysteries: dit is het verhaal achter het verborgen skelet in de Broerenkerk

Door Melanie Borgman 1 februari 2020

Echt waar, je leest het goed! Bij boekwalhalla Waanders In de Broeren in de Zwolse Broerenkerk ligt een heus skelet verborgen. Wij van indebuurt gingen op onderzoek uit en ontdekten het bijzondere, maar ook lugubere verhaal achter dit menselijke skelet.

Het is even zoeken, maar het ligt er werkelijk: in 2010 werd tijdens een archeologisch onderzoek in Zwolle een skelet gevonden van een jongeman. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de man in de late middeleeuwen leefde (tussen 1316 en 1440), maar niet oud is geworden. Hij zou namelijk slecht 22 tot 24 jaar oud zijn geworden. Doodsoorzaak? Moord.

Lugubere dood

De vermoorde jongeman – door stadsarcheologen genaamd Hermen – blijkt op een lugubere manier aan zijn einde gekomen, want aan de houding van het skelet is het vrijwel meteen duidelijk dat het niet op een normale begrafenis ging. Doordat zijn handen aan zijn polsen zijn gebonden, zijn armen om zijn scheenbenen en de geplaatste spaak achter zijn knieholtes, lijkt het erop dat Hermen vroeger gevangen is genomen en achtergelaten in het struikgewas, dat zich toen buiten de stadsmuur van Zwolle bevond. Ai!

Op de derde verdieping vind je een reconstructie van Zwolse Hermen | Foto: indebuurt Zwolle

Het leren riempje om de polsen en de houten spaak in de knieholtes waren na 600 jaar nog altijd aanwezig. Blijkbaar zijn er ook nog aanwijzingen dat zijn hoofd is ingetrapt of ingeslagen.

Reconstructie

In de vloer van de begane grond ligt een replica van het skelet zoals hij gevonden is. Deze ruimte zit onder een speciale glazen plaat die verlicht wordt door een druk op een knop die erbij is geplaatst. Benieuwd hoe Hermen eruit zou hebben gezien? Op de derde verdieping van Waanders In de Broeren is de jongeman te zien met een gezichtsreconstructie en in kleren zoals die in de middeleeuwen veel gedragen werden. Helaas is het tot op de dag van vandaag nog niet helemaal duidelijk wie hij precies was, maar bijzonder is het verhaal zeker!

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Brrr! Op deze plekken in Zwolle gebeurden vroeger hele lugubere dingen

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimente...

adv.