Mysterie opgelost: zó spreek je Primark uit

Door Hilke Vos 29 december 2018

Hadden we het vorig jaar nog over die boom op de gevel van de Primark in Zwolle, vragen we ons eind 2018 af hoe je Primark eigenlijk uitspreekt. Is het nou Pr-aai-mark of Pr-ie-mark? Wij hebben dit mysterie voor je opgelost:

Je hebt twee kampen: de één zegt Pr-aai-mark en de ander Pr-ie-mark. In Nederland ligt de uitspraak Pr-ie-mark voor de hand, al wordt in Schotland de Ierse keten ook zo genoemd. Om het nog verwarrender te maken: in Ierland zeggen ze tevens Pr-ie-mark, maar daar heet de keten eigenlijk Penneys. Voor de internationale markt is die naam niet gebruikt omdat die teveel lijkt op het Engelse JC Penney. Je zou dus denken dat het Primark op z’n Nederlands zou moeten zijn, maar toch horen we genoeg mensen Pr-aai-mark zeggen. Snap je het nog?

Wat is het nou?

We kunnen ons zo voorstellen dat – als je gaat shoppen bij Primark in Zwolle – je je toch altijd stiekem even afvraagt hoe je de winkelnaam uitspreekt. Daarom geven we voor eens en altijd het verlossende antwoord:

primark-zwolle

Bron: Primark.com

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Zwolse Mysteries: wat heeft deze kapper in Zwolle aan zijn gevel?

Aan de gevel van kapperszaak Van der Worp in de Sassenstraat prijkt een in het oog springende paal. ...

Meer over

Mysteries

adv.