‘Mysterieuze’ afvalkabouters in Zwolle, maar niet iedereen is daar blij mee
“Van afval op straat kijk ik eigenlijk niet meer zo op, maar vandaag kwam ik bewust bij elkaar verzameld afval…
Wie in maart langs de Schoenkuipenbrug vlak bij het centrum van Zwolle kwam, zag creaties van bij elkaar verzameld afval. “Het lijken wel afvalkabouters”, tipte Peter van de Laar ons. Veel mensen reageerden op de creaties. De een vond het mooi, de ander noemde het ‘zooi’. Wie erachter zat, wist ook de gemeente Zwolle niet. Maar dat weten we nu wel, want Peter blijkt Selke van de Laar te heten.
“Ik heb inderdaad de bloemen van afval gecreëerd”, laat Selke weten aan indebuurt Zwolle. Ze maakte de ‘afvalkabouters’ – zoals sommige mensen de creaties in maart noemden – met de hand en een schaar. “Door met alle materialen knoopjes te leggen, te klemmen of te stapelen bleef het afval aan elkaar bevestigd.”
De ‘afvalkabouters’ die te zien waren langs de Schoenkuipenbrug waren een reactie op het afval dat we creëren, stelt Selke. “De afvalbloem laat zien dat er nog steeds mensen zijn die afval in de natuur gooien. Ik besloot om het puin bij elkaar te rapen en daarvan bloemen te maken. Mensen worden daar vrolijk van en ik plaatste de bloemen terug tussen de narcissen. Op deze manier werd duidelijk dat het bloemen zijn, maar kabouters vind ik ook een leuke benaming.”
Nadat Selke foto’s van de afvalbloemen maakte, nam ze de creaties mee naar school. De Zwolse studeert interieurarchitectuur aan ArtEZ Zwolle en onderzoekt als afstudeerproject hoe ze meer vriendelijkheid in de openbare ruimte kan creëren. Bijvoorbeeld bij de Schoenkuipenburg, een plek waar volgens Selke afval wordt gedumpt en het aan vriendelijkheid ontbreekt. Vervolgens stuurde ze de kiekjes onder de naam Peter van de Laar naar verschillende Zwolse media, waaronder indebuurt Zwolle. “Zo wilde ik achter reacties komen voor mijn onderzoek. En ik kreeg reacties, supergaaf!”
Selke’s afstudeerproject gaat over het creëren van ‘meer vriendelijkheid in de openbare ruimte’. “Dit doe ik met experimenten die ik verzamel in mijn Facebookgroep en in een boek. Uiteindelijk wordt het een grote verzameling.”
In Zwolle zoekt Selke naar plekken die voor haar ‘onvriendelijk zijn of gedrag dat tot onvriendelijkheid leidt’. “Plekken waar ik een kans zie om bijvoorbeeld op te reageren met een ontworpen object, toevoeging of waar ik een situatie kan creëren. Deze experimenten maken je vrolijk en aan het lachen, werken ontspannend en zorgen voor meer verbinding met jezelf, anderen en je omgeving.” Ze nodigt ook andere mensen uit om mee te helpen.
Selke vindt dat de menselijke vriendelijkheid aan het verdwijnen is. “Iedereen wil meer en beter presteren in een zo’n snel mogelijke tijd. Als ik om mij heen kijk, zie ik hoe deze prestatiedruk zijn tol eist. Denk maar aan al die burn-outs en door onze manier van leven die zoveel afval creëert. Als we een stapje terugdoen en meer tijd en ruimte nemen voor elkaar, zal de wereld ook schoner en mooier worden.”
De afvalbloemen moeten mensen met elkaar in verbinding brengen. Dat lukte: sommigen vonden de ‘afvalkabouters’ mooi, bleek uit Facebookreacties. Maar niet iedereen was gecharmeerd van de creaties. “Weg met die zooi! Opdracht of niet, het is toch geen gezicht!”, reageerde bijvoorbeeld iemand.
Selke las het commentaar. “Ik vind het gaaf om te lezen hoeveel het nieuws teweegbracht. Veel mensen begrijpen mijn idee. Daarnaast zijn er ook mensen die het niet begrepen en mopperen over een gek die afval in de natuur aan het verspreiden is.” Al met al is ze tevreden: “Ik had geen beter antwoord kunnen krijgen.”
Haar onderzoek is nog niet klaar: de Zwolse zoekt naar plekken die volgens haar meer vriendelijkheid kunnen gebruiken. “Ik zou dan graag met de mensen in gesprek gaan en daar iets voor ontwerpen!”
In onze gids
Populaire rubrieken