Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hier komt die heerlijke geur vandaan na een regenbui

Door Hilke Vos 25 mei 2020

Zodra je na een regenbui de straat op gaat, ruik je het: die heerlijke geur van… ja, van wat eigenlijk? Wij zochten op waar die geur na een regenbui vandaan komt en waarom we die zo lekker vinden. 

Je ruikt de geur vooral als het regent na een droge periode. Dat komt omdat de geur ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stofjes. Deze stofjes worden door planten afgegeven in een droge periode als ze de groei van zaden en jonge planten vertragen. De stofjes komen op de grond terecht en komen in minuscule luchtbelletjes vanuit de grond omhoog als er water op valt. Als ze openbarsten, komen de stofjes in de lucht terecht en in je neus.

Petrichor

Deze geur, die iedereen wel kent, heet ‘petrichor’. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘petra’, dat steen betekent, en ‘ichor’, dat staat voor het bloed van de goden in de Griekse mythologie. Mensen vinden deze geur zo lekker omdat ze het koppelen aan de herinnering van regen na een droge periode, een fijne herinnering, legt geurexpert Tanja Deurloo uit aan RTL Nieuws.

Geen regen op komst? Dan kun je de geur zelf ook maken. Gooi gewoon een emmer water over de stenen in je tuin of sproei de tuin. Je ruikt het wel minder goed dan na een flinke regenbui. Wil je echt genieten van die geur, maak dan een rondje door je wijk na een regenbui.

Lees ook:

barbershop paal

Mysterie opgelost: hierom hebben barbershops bij de ingang een gekleurde paal

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Zwolle binnen zonder ook maar een seconde stil t...
kringloop nieuw geluk

Mysterie opgelost: de herkomst van Petra’s lugubere ontdekking

Gisterochtend deed Petra Wolters, vrijwilliger bij kringloopwinkel 'Nieuw Geluk', een lugubere vonds...
muren

Mysterie! Waarvoor dienen die stenen muren over de dijk richting Agnietenberg?

In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd ...

Meer over

Mysteries

adv.