Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost! Dit hoor je door de bronzen audioscopen langs de grachten van Zwolle

Door Melanie Borgman 4 maart 2020

Je bent er vast wel eens langsheen gelopen: de bronzen audioscopen langs de grachten van Zwolle. Maar heb je wel eens je oor tegen een van de geluidssculpturen gehouden? Probeer het maar, want dit is wat je hoort door de blinkende toeters.

De twee indrukwekkende audioscopen zijn een onderdeel van de Zwolse kunstroute Portal. Sinds 2016 kunnen reizigers vanaf het station de magische kunstroute volgen en wisselen alledaagse levens en een denkbeeldige wereld elkaar af. Het allereerste onderdeel van de route begint in de stationshal waarop video’s worden afgespeeld. Op de beelden is te zien wat reizigers meenemen in hun virtuele reis door de tijd. Buiten het station staat kunstwerk Swol – ook wel ‘de bobbel’ – en aan het einde van de route, vlak langs de Zwolse grachten, staan de twee opvallende audioscopen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een van de audioscopen, ter hoogte van Museum de Fundatie | Foto: indebuurt Zwolle

Maar wat hoor je dan?

De bronzen toeters zijn twee geluidssculpturen die een tijdcollage laten horen. Terwijl de historische stad vanaf de waterkant te bewonderen is, kun jij het verhaal over de afgebrande toren van de Sint Michaëlskerk beluisteren, hoe Zwolle van een draak werd bevrijdt en hoor je indrukwekkende treinomroepen die je werkelijk nooit zult horen op het station. De geluidsfragmenten refereren aan het verleden, heden en toekomst van de stad. Mysterieus!

Nieuwsgierig geworden naar de geheimzinnige geluiden en de bijzondere verhalen van Zwolle? Snappen we! Zoek de geluidssculpturen maar eens op of beluister de fragmenten via deze site.

Meer mysteries lezen op indebuurt?

Kunstwerk Swol Zwolle Kunstroute

Zwolse mysteries: dit is de betekenis van ‘de bobbel’ vlakbij station Zwolle

Je kent 'm vast en zeker: kunstwerk Swol, vlakbij het station in Zwolle. Welk verhaal gaat er eigenl...

[VIDEO] Zwolse Mysteries: dit is het verhaal achter het verborgen skelet in de Broerenkerk

Echt waar, je leest het goed! Bij boekwalhalla Waanders In de Broeren in de Zwolse Broerenkerk ligt ...

adv.