Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost! Dit betekent de gigantische kroon aan het herenhuis in de Kamperstraat

Door Melanie Borgman 22 februari 2020

Heb jij weleens goed naar de panden in de Kamperstraat gekeken? In deze eeuwenoude straat in hartje Zwolle kom je namelijk een heel bijzonder gebouw tegen. Aan een van de gevels hangt namelijk een gigantische kroon, maar waarom eigenlijk? Zochten wij uit!

De glimmende blikvanger hangt natuurlijk niet voor niets aan de voorgevel van het Zwolse herenhuis. Van 1835 tot 1929 fungeerde het pand namelijk als heus ‘logement’, oftewel een hotel. De naam van het verblijf? De Keizerskroon. Valt het kwartje al?

‘Uithangbord’

Om aan de burgers van de stad en de gasten kenbaar te maken dat hier een hotel was gevestigd, werd er een gouden kroon boven de entree van het hotel geplaatst. Als een soort uithangbord, dus. Ondanks dat het pand allang niet meer wordt gebruikt als hotel, hangt de gouden keizerskroon nog altijd boven de ingang van het gebouw.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gevel in de Kamperstraat anno 2020 | Foto: indebuurt Zwolle
Verder in de straat staan er mensen op de stoep voor Hotel De Keizerskroon (1919/1920) Foto: Historisch Centrum Overijssel

Ook leuk om te weten: naast de blinkende kroon vertellen ook de opvallende gevelstenen meer over de geschiedenis van het pand. In 1745 (nog voor dat het huis fungeerde als hotel) onderging het pand een flinke metamorfose door graaf Van Rechteren en zijn vrouw baronesse Van Lintelo. Als je goed kijkt zie je het wapen van de graaf en de baronesse in het zandstenen middengedeelte van de gevel. Even omhoog kijken dus, als je door de straten van Zwolle fietst.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom worden Zwollenaren bijvoorbeeld Blauwvingers genoemd? Of wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons wetenen wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Meer lezen op indebuurt:

carnaval-2018-ben-jij-gespot

Mysterie opgelost! Waarom heet Zwolle eigenlijk Sassendonk tijdens carnaval?

Alaaf carnavalvierders! Van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 februari wordt Zwolle omgedoopt tot Sas...

Zwolse Mysteries: hoe komt Park het Engelse Werk eigenlijk aan haar naam?

Je maakt er vast weleens een stevige wandeling of een mooie fietstocht: Park het Engelse Werk aan de...

adv.