Mysterie opgelost: waarom heet station Zwolle niet Zwolle Centraal?
In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het…
Sinds eind 2019 kun je met de trein opstappen en uitstappen op Zwolle Stadshagen. Daarmee telt de Hanzestad van 130.000 inwoners twee treinstations. Mis je nog een station in jouw wijk? We zochten uit in welke Zwolse wijk de kans op een nieuw treinstation het grootst is.
De grootste kans op een nieuw station, is in Zwolle-Zuid. Al jaren pleiten verschillende fracties in de Zwolse gemeenteraad voor een station in die wijk. In 2012 plaatsten actievoerders zelfs een stationsbord met Zwolle-Zuid op de mogelijke stationslocatie. In al die jaren werden de plannen nooit heel concreet, tot in 2021. In juni stemde de gemeenteraad in met een onderzoek naar de haalbaarheid van een station in Zwolle-Zuid. Dat onderzoek is nog in volle gang, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Tekst gaat verder onder de Facebookpost.
De redenen waarom er volgens politieke partijen een nieuw station in Zwolle-Zuid moet komen? Vooral om de verkeersdrukte van het centrale station Zwolle te verminderen, vinden ze. Zo hoeven reizigers die in Zwolle-Zuid wonen en naar Deventer willen, niet meer om te rijden via het centrale station.
Mede omdat het winkelcentrum in Zwolle-Zuid ook wordt uitgebreid, zou er volgens de gemeentepartijen voldoende verkeer zijn voor een ‘voorstadhaltestation’. Ze wijzen ook naar vergelijkbare steden, zoals Deventer, die vaak één of zelfs twee voorstadhaltes hebben. Een heel vreemd idee is het niet: Zwolle-Zuid is met ruim 32.000 inwoners de grootste stadswijk van Zwolle, maar dus zonder treinstation.
Nu telt Zwolle twee treinstations, maar dat waren er vroeger veel meer. Woon je in Berkum, Ittersum of de Veerallee? Dan stapte je daar vroeger ‘gewoon’ op de trein. Tot bijvoorbeeld 1970 kon je met de trein stoppen en opstappen op Zwolle Veerallee. Ook waren er treinstations in bijvoorbeeld Mastenbroek (tot 1933), Herfte-Veldhoek (tot 1941), Berkum (tot 1923), Windesheim (tot 1941), Harculo (toen Herculo, tot 1918) en Ittersum (tot 1918). Hier zie je hoe de treinstations eruitzagen.
Zwolle-Zuid is het meest concreet, maar ook Hattem doet een poging om een treinstation te krijgen. In de buurstad pleitte de politieke partij ChristenUnie – weliswaar tijdens verkiezingen – eveneens voor een station, meldde RTVHattem vorig jaar. Dat zou de reistijd van Zwolle naar Hattem met het openbaar vervoer aanzienlijk verkorten. Nu duurt een busreis zo’n 18 minuten, een treinreis zou dan 4 minuten duren. De plannen zijn nog niet concreet gemaakt.
En een treinstation in Zwolle-Zuid? Waarschijnlijk weten we dit najaar meer. In de laatste maanden van dit jaar wordt door Regio Zwolle het onderzoek naar de haalbaarheid van een (trein)station gepresenteerd. Nog even afwachten dus.
De haalbaarheid van een station in Zwolle-Zuid wordt getoetst in een MIRT-onderzoek. Dat is het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Op basis van zo’n onderzoek kunnen afspraken gemaakt worden over een mobiliteitsaanpak. Aan de onderzoeken werken de gemeente Zwolle, Regio Zwolle, de provincie Overijssel, verschillende ministeries en het waterschap Drents Overijsselse Delta mee.
Bijzonder detail: als Zwolle ooit een derde station krijgt, betekent dat ‘we’ ook een Zwolle Centraal krijgen. De enige reden dat de Hanzestad die naam nog niet mag dragen, is dat Zwolle minstens drie stations moet hebben. Aan de andere voorwaarden, zoals de hoeveelheid passagiers en inwoners, voldoet de stad wel.
In onze gids
Populaire rubrieken