Hoe zit het nou eigenlijk met die wortels en preien in Zwolle?

Door Hilke Vos 9 februari 2019

Loop/fiets/rij je door Zwolle en zie je ineens een enorme wortel of prei. Op een busje, in een café en zelfs op een pijler van een viaduct, aangebracht door een graffitispuiter met trefzekere hand. Je ziet de groenten ook in andere steden, maar de hoogste concentratie schijn je hier te vinden. Wij vroegen ons af: wát gaat er nou gebeuren met deze oranje en groene ‘vrienden’?

We trokken aan de bel bij de gemeente Zwolle en navraag leverde het volgende op: “De wortels en de andere groenten worden voornamelijk op winkels, huizen, viaducten en tunnels gespoten. Het verwijderen van graffiti van winkels en huizen is de verantwoordelijkheid van de eigenaren van deze panden. Wij hebben er geen zicht op hoe vaak dit is voorgevallen.” ROVA verwijdert namens de gemeente graffiti in de openbare ruimte. “Zij hebben aangegeven dat ze nog geen groenten in de openbare ruimte weg hebben hoeven halen.”

Tunnels

En de wortels op viaducten dan? “De verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Alleen graffiti in tunnels is onze verantwoordelijk, die pakken wij aan.”

Vandalisme

Eerder maakten we al een overzicht van wortels die op verschillende plekken in Zwolle zichtbaar zijn. Ze zien er gezellig uit, maar op social media lazen wij ook veel negatieve reacties; vooral het woord ‘vandalisme’ kwam veelvoudig voor. Daarentegen zijn er ook zat Zwollenaren die de wortels en preien een verrijking van het straatbeeld vinden. De meningen zijn dus verdeeld, wat vind jij?

wortel

Zwolse mysteries (onopgelost): waarom zien we toch overal wortels?

Loop/fiets/rij je door Zwolle en zie je ineens een enorme graffiti-wortel. Op een busje, in een café...

adv.