Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse mysteries: Dit gebeurde er met het wolfskind in Zwolle

Door Mandy Veenstra 15 mei 2018

Zwolle is in de ban van het Zwolse wolfsmeisje uit 1717 door het grote Zwolse muziektheaterspektakel De Wilde Deerne in de IJsselhallen. Een spektakel dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal over een verwilderd meisje dat driehonderd jaar geleden gevonden is op landgoed Kranenburg, net buiten de stad Zwolle.

Het bleek om de ontvoerde Anna Maria Jennaert uit Antwerpen te gaa. Zij werd als peuter op 5 mei 1700 ontvoerd door een vage kennis van moeder Anna du Chatel.

Scenefoto muziektheaterspektakel De Wilde Deerne | Foto: Erik Franssen

De klopjacht

In de zomer van 1717 heerste er onrust rond landgoed Kranenburg. Een boerin merkte dat één van haar koeien elke ochtend was leeggemolken. Ook werd er honing uit bijenkorven gestolen en groenten uit moestuinen. Dus besloten de boeren een klopjacht op te zetten én met succes! Want op 26 juli 1717 vonden ze een vrijwel naakt meisje van rond de 18 jaar op de Agnietenberg. Haar huid was helemaal donker van het vuil en voelde ruw aan. Ze kon niet praten, alleen een paar ongearticuleerde klanken kon ze uitbrengen.

landgoedkranenburg18eeeuw
Landgoed Kranenburg in de 18de eeuw, oud schilderij – Foto: Historisch Centrum Overijssel

Een Wolfskind

Zou dit een Wolfskind zijn, vroegen de Zwollenaren zich af. Ze brachten het meisje naar De Misverstand aan de Ossenmarkt in Zwolle. Hier ontfermde weduwe Van Orten zich over het meisje. Er zijn zelfs nog kwitanties te vinden in het archief van gemeente Zwolle voor de gemaakte onkosten ‘ten behoeve van het vrouwmens uijt de Cranenberger bos’.

kwitanties1718wolfskindzwolle
Kwitanties uit februari en maart 1718 | Foto: Gemeentearchief Zwolle (via prof M. van der Wal)

Wonderbaarlijk verhaal

Dit wonderbaarlijke verhaal trok in die tijd internationale aandacht, want er was toen grote belangstelling voor de zogeheten ‘wolfskinderen’ die buiten de menselijke beschaving opgroeiden. Er werd een oproep geplaats in de Amsterdamsche Courant, in de Franstalige krant Mercure historique et politique en zelfs in de Duitse krant.

Anna Marie Jennaert uit Antwerpen

Door al deze publiciteit kwamen ze erachter dat het (wolfs)meisje uit Antwerpen kwam en dat ze de naam Anna Maria Jennaert had. Door de duidelijke beschrijving van lichaamskenmerken wist moeder Anna du Chatel zeker dat het om haar vermiste kindje ging. ‘… hebbende aen d’een kaecke en kinne een putteken, ende aen de slincke wynbrauwe een lijckteeken… ende aen den slincken voet twee teenen aen malkanderen.’

zwolle18deeeuw
Zwolle in de 18de eeuw | Foto: Stedelijk Museum Zwolle

Groot raadsel

Op 22 maart 1718 kan Anna haar verloren dochter eindelijk weer in haar armen sluiten. Maar hoe Anna Maria in de buurt van Zwolle terechtkwam, blijft tot op de dag van vandaag een groot raadsel. Heeft ze ooit kunnen vertellen hoe ze haar kinderjaren heeft doorgebracht? En waar? Met wie? Wie was haar kidnapster? Volgens één bron uit 1721 zou ze een aantal woorden hebben leren spreken, maar of ze ook écht heeft leren praten? Een mysterie dat altijd een mysterie zal blijven.

Kun je geen genoeg krijgen van het wolfskind uit Zwolle en wil je meer weten? Dan moet je zeker een kijkje wagen bij het grote muziektheaterspektakel De Wilde Deerne, gemaakt door en voor Zwollenaren.

Bron: Canvas & MijnStadMijnDorp

adv.