De nieuwe stadsentree van Zwolle is nu écht af: zo ziet het gebied eruit
Heb je de nieuwe vijver, het beeld van Thorbecke en de ‘bult’ met een doorkijkje naar een ondergronds perron al…
In oktober was de verbouwing van het Stationsplein in Zwolle klaar. Niet alleen van de buitenkant ziet het er nu anders uit, maar ook onder het Stationsplein is er het één en ander veranderd. Er is een grote constructie geplaatst waardoor er bijna oneindig water opgevangen kan worden. “Dit systeem werkt als een soort ‘superspons'”, zegt Mark Heideveld, één van de initiatiefnemers.
Het watersysteem is bedacht om te voorkomen dat huizen in bepaalde gedeeltes van Assendorp onder water komen te staan. “De riolering in Assendorp kan maar 20 millimeter regen per uur opvangen. Daarnaast kan er nog zo’n 20 millimeter regen afstromen naar de gracht.” Valt er meer dan 70 millimeter water per uur in Assendorp? Dan is er een probleem. “In dat geval dan gaan er echt kelders onder water te komen staan. Op meerdere plekken in Nederland zijn de afgelopen tijd al dit soort buien gevallen.” Daarom is er een systeem ontwikkeld, dat buien die in gedeelten van de Stationsbuurt en Assendorp vallen, kan opvangen.
Het systeem is niet eenvoudig. “Op het moment dat de regen op de klinkers valt, sijpelt het eerst via zogeheten naden naar beneden. Dan belandt het in de fundatie. Mocht die volstromen dan gaat het water via de superkolk naar het krattenveld.” Een superkolk is een kolk waarin water versneld kan wegstromen en een krattenveld is een manier om ondergronds water op te vangen.
Als het water écht met bakken uit de hemel valt, dan is er zelfs nóg een escaperoute. “Op dat moment kan er nog water doorstromen naar de fietsenstalling. Niet veel hoor. Je moet dan denken aan een laagje van tien centimeter in de kelder. Natte voeten krijg je dan dus wel.”
Het water wat in het krattenveld blijft dat heeft meerdere functies. “Dit water wordt gebruikt om de toiletten op het station door te trekken. Ook worden de planten automatisch met dit water besproeid.”
Tekst gaat verder onder de video.
Volgens Mark zijn zeker nog niet alle waterproblemen opgelost in Zwolle. “We zijn nu druk bezig met het gebied rondom de Deventerstraatweg. Daarvoor willen we een systeem ontwikkelen, zodat water door kan stromen naar Zwolle-Zuid. Daar is nog meer dan genoeg ruimte in het oppervlaktewatersysteem.” Voorlopig blijft de wateropvang in Zwolle dus nog wel even door ontwikkelen.
In onze gids
Populaire rubrieken