Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heb jij het draaigatje al gespot? Zwollenaar Eus wél!

Door Hilke Vos 3 juli 2020

De strijd met de eikenprocessierups is nog niet eens gestreden of er komt al een nieuwe insectenplaag aan: het mediterraanse draaigatje. Zwollenaar Eus heeft er al behoorlijke tijd last van.

De mierensoort maakt nesten van honderden meters waarin miljoenen beesten kunnen zitten. Ze dringen huizen binnen en vreten tuinen kaal. Getsie! Leuk (of misschien juist minder leuk) om te weten: het beest dankt zijn naam aan zijn achterlijf dat hij alle kanten op kan draaien om een bijtend zuur naar belagers te spuiten, een soort twerken dus.

De insecten verspreiden zich snel en zijn moeilijk te bestrijden, weet het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen.

Onder stoeptegels

De mieren zitten vaak onder stoeptegels, omdat die bij mooi weer warm worden en de mieren van hogere temperaturen houden. Om die reden voelt de mier zich mogelijk ook steeds meer thuis in Nederland: van oorsprong komt het beestje uit Zuid-Europa. Vermoedelijk is het draaigatje via handel in tuinplanten ons land binnengekomen.

Gespot in Zwolle

Er zijn al kolonies aangetroffen in onder meer Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn en Rotterdam. Ook in Zwolle heeft iemand de beestjes ontdekt. “In de Cyclamenstraat, Primulastraat, Lobeliastraat en Crocusstraat”, vertelt Eus van der Grift. “Ik had erover gehoord van iemand uit de Primulastraat, waar ze er al langer last van hebben. Ik herkende de typische zandophopingen tussen de tegels. Toen ik een tegel optilde, zag ik een nest. Toen ik de tegels eruit haalde, spotte ik er zelfs vier! Het is nog niet heel erg, maar ik merk wel dat bestrijden niet werkt: ik heb de nesten met kokend water overgoten en uitgegraven, maar zie dat ze nu weer nieuwe maken.”

Als het zo blijft, gaat Eus de tegels vervangen door houtsnippers of grind, geeft hij aan. “Daar wordt het minder warm onder, want warmte trekt de mieren aan. Verder heb ik een aantal mieren in een potje gevangen om te experimenteren en te kijken of er een middel of natuurlijke vijand tegen bestaat, al wordt dat een flinke opgave, want er schijnt niets tegen te werken.”

Heb jij een wondermiddel of een goede tip voor Eus? Laat het ons weten!

draaigatje
Foto | Eus van der Grift

Lees ook:

Koorbazen Bram

Zwolse Bram is zanger en beatboxer bij Koorbazen: ‘Televisie is een vak apart, daar zijn wij nu wel achter’

Ze stonden op AFAS Live, waren te zien op de Zwarte Cross en gaan door naar de halve finale van het ...
Starbucks Zwolle

Zin in een Caramel Frappuccino? Starbucks Zwolle is weer open!

Caramel Macchiato, een Cold Brew of  toch een sweet Strawberry Cream? Het welbekende koffiezaakje bi...
bordeel2

Zwols sekspoppenbordeel weer open: ‘Een mondkapje tijdens de seks mag’

"Totaal onverwacht!" Priscilla van Limbeek zag het niet aankomen dat haar privéhuis Zwols Pleziertje...

Waarom dit een goed moment is om je eerste huis te kopen

Het is best spannend, het kopen van een eerste huis. Helemaal in crisistijd! Hoe fijn is het dan als...

adv.