Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feitje! Dit is waarom veel oude panden een raampje boven de voordeur hebben

Door Hilke Vos 19 oktober 2019

Die prachtige oude woningen in Zwolle… we kunnen geen genoeg van krijgen! Maar is het je wel eens opgevallen dat er boven de voordeuren van deze historische panden raampjes zitten? Bij moderne huizen is dit niet het geval. Waarom dit zo is zochten wij uit.

Bovenlicht

Dit raam wordt ook wel een bovenlicht genoemd. In de 17e eeuw werden er voor het eerst gangen in monumentale panden gebouwd. Huh? Maar hoe deden ze het daarvoor dan? Voor die tijd kwam je direct in een (woon)kamer binnenvallen. Door de komst van de gang ontstond er één alleen probleem: geen licht. Daarom werd er boven de voordeur een bovenlicht gebouwd zodat er licht in de gang kwam.

Showen

Leuk feitje: in die tijd was het nog niet mogelijk om een groot vlakglas te maken en daarom werden de bovenramen gevuld met kleine glas-in-lood-ruitjes. Om te laten zien dat mensen van hoge afkomst waren, werden de raampjes versierd door een ornament erin te plaatsen. Later kreeg je ze in verschillende soorten, maten en vormen. Puur voor de show dus. Kijk, weet je dat ook weer!

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

trekkers zwolle

Parkeerboete voor Zwollenaar, ondanks dat ‘haar wijk’ volstond met trekkers

In de categorie 'het zal je maar gebeuren': maandag, tijdens het boerenprotest rondom het Zwolse pro...
flipperen

Wij slaan op tilt: Zwolle binnenkort vól met flipperkasten

Stukje nostalgie: lekker achter een flipperkast kruipen. Goed nieuws, want binnenkort vindt in de Zw...
lajet lingerie

Jet staat 25 jaar tussen de bh’s: ‘Het is meer dan alleen lingerie verkopen’

Een kwart eeuw tussen de luxe bh's en gewaagde bodysuits. Jet maakt haar exclusieve lingeriewinkel L...

adv.