Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dit betekenen de paardenhoofden aan de gevel van het Zwolse Herman Brood Museum

Door Melanie Borgman 23 november 2019

Aan de Blijmarkt, tegenover de Fundatie in Zwolle, vind je het museum van popartiest én Zwollenaar Herman Brood. Als je goed naar de gevel van het karakteristieke pand kijkt zie je iets opvallends, namelijk drie paardenhoofden. Wij van indebuurt zochten uit waarom.

De paardenhoofden (naast de ingang en vlakbij het dak) hangen niet zomaar aan de gevel van het museum. In de negentiende eeuw was hier namelijk stalhouderij H. Bosch gevestigd. De stalhouderij met luxe rijtuigen verzorgde in die tijd het transport met paard-en-wagen in Zwolle en omgeving.

Stalhouderij H. Bosch

Aha, dat verklaart de kenmerkende geveltekens! Om de geschiedenis van het pand beter te kennen, gaan we nog verder terug in de tijd. In de vijftiende eeuw was het pand onderdeel van een gebouwencomplex van de Broeders van het Gemene Leven. In het gebouw zat de mouterij en de kapel van de broeders. Na de reformatie werd het Fraterhuis opgeheven, maar bleef het een brouwerij. Later, rond de negentiende eeuw, werd het pand gebruikt als stalhouderij op naam van Bosch (zie foto hieronder).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Blijmarkt op 14 januari 1916. Op de achtergrond de Peperbus en rechts de stalhouderij | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Na het overlijden van stalhouder H. Bosch in 1910 nam J. van Riel de werkzaamheden over. Lang heeft dit niet geduurd, want in 1925 heft concurrent Diepenheim de firma op en gaat de stalhouderij verder onder de naam Diepenheim’s stalhouderij v.h. fa H. Bosch. In 1938 valt helaas het doek voor het bedrijf. Tegenwoordig kennen we het gebouw allemaal als winkel en museum de Herman Brood Experience.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat is de legende van het hondje boven de FEBO? Of waarom zien we overal wortels in de stad? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Zwolle.

Meer Zwolse mysteries op indebuurt:

Zwolse Mysteries: wie is de aartsengel Michaël en waarom is hij zo belangrijk voor Zwolle?

Als echte Zwollenaar ken je natuurlijk de Grote- of Sint-Michaëlskerk en wandel je vast wel eens lan...

Zwolse Mysteries: dit is het verhaal achter de opvallende muurschildering in de Celestraat

Zwolle kent veel plekken met bijzondere muurschilderingen. Verstopt in een zijstraatje of levensgroo...

Meer over Herman Brood Experience ontdekken?

Herman Brood Experience musea

Gesloten12:00 - 17:00

Blijmarkt 21, Zwolle

Bekijk meer:musea

adv.