Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x bizarre dingen over Zwolle die je vast nog niet wist

Door Hilke Vos 13 januari 2020

Goed, als Zwollenaar hou je van je stadje enzo – maar tijd om alle geschiedenisboeken door te spitten heb je nu ook weer niet. Daar hebben meer mensen last van en zo ontstaan er soms hele verkeerde verhalen over een aantal Zwolse zaken. Wist jij deze best bizarre dingen over onze Hanzestad – en kloppen ze volgens jou?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Plus- en minteken

plusmin
Foto | indebuurt Zwolle

Als je station Zwolle betreedt (al is het nu ‘even’ een bouwput) zie je – prominent in het timpaan – een lichtkunstwerk van Jan van Münster aangebracht: een plus- en een minteken aan beide kanten van de stationsklok, uitgevoerd in blauw neon. Het zijn de internationale symbolen voor de elektrische plus- en minpolen, zo lezen we op Spoorbeeld.nl. De kunstenaar grijpt met dit werk terug op het symbool van het gevleugelde wiel (het oude symbool van de spoorwegen) dat de kracht en de snelheid waarmee de (stoom-)trein zich voortbeweegt symboliseert. Jan van Münster koos bewust voor het zogenoemde ‘Zwolse blauw’, een blauwtint die je ook ziet in het stadswapen. En natuurlijk ook één van de redenen waarom Zwollenaren Blauwvingers worden genoemd. A-ha!

Scheef monumentaal pand

zuivelhoeve
Foto | indebuurt Zwolle

De Zuivelhoeve aan de Diezerstraat staat scheef, wist je dat? Dit zou de verklaring zijn: “Of het waar is of niet, er mij verteld dat dit komt omdat de Grote Aa er vlak naast stroomde”, vertelt Albert ons. “Op de plek waar nu de Oude Vismarkt is.” Het ‘scheef staan’ zou dus veroorzaakt kunnen zijn door de onstabiele ondergrond zo vlak naast het water, geeft de stadsgids aan. “De boel is gewoon verzakt dus.”

zuivelhoeve

Zwolse mysteries: Waarom staat het pand van de Zuivelhoeve scheef?

Al opgevallen dat het monumentale pand aan de Diezerstraat 2 (de Zuivelhoeve) ietwat scheef staat? E...

Diezerpoorterplas

Diezerpoortenplas in 1976. Foto | Historisch Centrum Overijssel

Weet jij waar de straatnaam Diezerpoorterplas vandaan komt? Je zou het niet snel verwachten (of misschien ook wel), maar de straatnaam verwijst naar de vorm van de ruimte. Even een wat duidelijkere uitleg: de Diezerpoortenplas ligt op één van de bastions die tussen 1606 en 1619 werden aangelegd ter verdediging van Zwolle. De militaire bastions mochten niet bebouwd worden en dat zag je terug: de ruimte leek op een leeg plein, vandaar het ietwat vreemde achtervoegsel -plas. Dat is een verbastering van ‘place’, het Franse woord voor plein. Klopt dit volgens jou?

Stenen muren

muren
Foto | Laurens Wolting

Als je een rondje gaat fietsen vanuit de Aa-landen over de dijk naar de Agnietenberg kom je langs een dikke stenen muur aan beide kanten van de dijk. Waarom die muren daar staan? Stadsgids Albert Veld: “De muren zijn zogenaamde tankkeringen. De Duitsers (WOII) wilden de opmars van de geallieerden tegenhouden door onder meer het plaatsen van tankkeringen. Na de oorlog is het middenstuk uit de keringen gezaagd. Je vindt er één op de Vechtdijk bij Langenholte (nabij de Agnietenbergcamping) en de andere richting Genne.”

Volgens Albert werden de werkzaamheden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van Organisation Todt en uitgevoerd door de Wehrmacht. Bij de bouw maakten de Duitsers gebruik van dwangarbeid door Nederlandse gevangenen.

Bron: Cultuurhistorische Atlas van de Vecht: W Books 2011.

Boom boven Primark

gevel-boom-primark
Foto | Albert Veld

Voor de oplettende shopper: die hele grote boom boven de entree van de Primark in Zwolle wel eens gezien? Schuilt best een leuk verhaal achter.

De voordeur is een dikke knipoog naar het verleden, want boven de entree zie je een Tilia (= een lindeboom), de boom van uitgeversfamilie Tijl. Het logo dus van de Tijltjes, maar dan in een modern jasje gestoken. Waarom de boom juist op de Primark staat? Nou, op deze locatie aan de Zwolse Melkmarkt zetelde decennialang krantenuitgeverij Tijl met onder meer de redactie van de Zwolse Courant (wij kennen het nu als de Stentor). De architecten hebben met hun ontwerp dus echt rekening gehouden met het historische karakter van ons binnenstadje. Wist jij dit?

Het hondje

legende van het hondje
Het hondje boven de FEBO. Foto: Albert Veld

Als je schuimbekkend bij de FEBO staat te wachten op je patat heb je vast wel eens een blik geworpen op de gevel boven de snackbar (zijde Grote Markt). Niet? Moet je eens doen, want dan zie je een grappig hondje. Maar welk verhaal schuilt er achter deze viervoeter?

Volgens de legende brak er in 1669 een brand uit in de Zwolse St. Michaëlstoren door een blikseminslag. Een hondje dat op dat moment in de toren was zou in de vlammen omgekomen zijn. Naast deze legende is er ook nog een andere theorie. Zo zegt men dat het hondje dertien jaar later onder het puin terechtkwam bij het omvallen van de toren. Dood? Ook dat is weer een mysterie…

legende van het hondje

Zwolse mysteries: de legende van het hondje

Als je schuimbekkend bij de FEBO staat te wachten op je patat heb je vast wel eens een blik geworpen...

What else?

Weet jij iets bizars over onze stad dat je graag met iedereen wil delen? Laat het ons weten, maken wij er een mooi verhaal van.

Binnenkijken bij Sharon (30) in Kamperpoort: ‘De fluwelen bank kocht ik op Marktplaats!’

Goudgekleurde luipaardjes, vintage bloemenprintjes en prachtige posters van iconische schilderijen. ...

Zwolse Mysteries: hoe komt Park het Engelse Werk eigenlijk aan haar naam?

Je maakt er vast weleens een stevige wandeling of een mooie fietstocht: Park het Engelse Werk aan de...

Goed bezig! Deze Zwolse biowinkel gebruikt (bijna) geen plastic

Heb jij als goed voornemen om in het nieuwe jaar duurzamer te leven? Wil jij minder afval produceren...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.