Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x best bizarre dingen over Zwolle die je vast nog niet wist

Door Hilke Vos 22 juni 2019

Goed, als Zwollenaar hou je van je stadje en zo – maar tijd om alle geschiedenisboeken door te spitten heb je nu ook weer niet. Daar hebben meer mensen last van en zo ontstaan er soms hele verkeerde verhalen over een aantal Zwolse zaken. Wist jij deze best bizarre dingen over onze Hanzestad – en kloppen ze volgens jou?

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De bobbel

Foto: indebuurt Zwolle

Je bent er vast wel eens langsheen gelopen: kunstwerk Swol, vlakbij het station in Zwolle. Deze gekke bobbel aan de Stationsweg is sinds 2016 onderdeel van kunstroute Portal. Sindsdien kunnen reizigers die op het station aankomen de kunstroute van Zwolle volgen.

De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘suolle’ (suelle, suele), waarmee in het Germaans een ‘verhoging of zwelling in het landschap’ werd aangeduid. Het opvallende kunstwerk verwijst naar een helling in het landschap tussen de vier rivieren de IJssel, de Vecht, het Aa en het Zwarte Water. Ook leuk om te weten: de heuvelrug (suol) waar Zwolle gevestigd is, was het enige deel van het land dat droog bleef tijdens de overstromingen van de vier rivieren.

Meer weten? Lees vooral ons uitgebreide verhaal:

Kunstwerk Swol Zwolle Kunstroute

Zwolse mysteries: dit is de betekenis van ‘de bobbel’ vlakbij station Zwolle

Je kent 'm vast en zeker: kunstwerk Swol, vlakbij het station in Zwolle. Welk verhaal gaat er eigenl...

Raam boven de voordeur

huis raam
Een prachtige woning in de Walstraat in hartje Zwolle, inclusief raam boven de voordeur. Foto | Google Streetview

Die prachtige oude woningen in Zwolle… we kunnen er geen genoeg van krijgen! Maar is het je wel eens opgevallen dat er boven de voordeuren van deze historische panden raampjes zitten?

Waarom dat zo is? In de zeventiende eeuw werden er voor het eerst gangen in monumentale panden gebouwd. Voor die tijd kwam je direct in een (woon)kamer binnenvallen. Door de komst van de gang ontstond er één alleen probleem: geen licht. Daarom werd er boven de voordeur een bovenlicht gebouwd, zodat er licht in de gang kwam. A-ha!

Dichtgemetselde ramen

huis zonder raam
Een woning in hartje Zwolle met dichtgemetselde gevels. Foto | indebuurt Zwolle

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige gebouwen in Zwolle dichtgemetselde ramen hebben. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen? Nou, in de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politiek drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Allemaal leuk en aardig, maar hier kwamen wel een hoop nieuwe wetten bij kijken, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Maar… belastingontduiking is van alle tijden en een oplossing was dus al snel gevonden. Ze metselden een aantal ramen gewoon dicht, probleem opgelost!

Toch zijn niet alle dichtgemetselde ramen zo te verklaren. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en lang niet alle huizen komen uit die tijdsperiode. Hoe zit dat dan? Dit antwoord is veel simpeler. De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp. Kan ook.

Scheef monumentaal pand

zuivelhoeve
Foto | indebuurt Zwolle

De Zuivelhoeve aan de Diezerstraat staat scheef, wist je dat? Dit zou de verklaring zijn: “Of het waar is of niet, er is mij verteld dat dit komt omdat de Grote Aa er vlak naast stroomde”, vertelt stadsgids Albert ons. “Op de plek waar nu de Oude Vismarkt is.” Het ‘scheef staan’ zou dus veroorzaakt kunnen zijn door de onstabiele ondergrond zo vlak naast het water, geeft de stadsgids aan. “De boel is gewoon verzakt dus.”

zuivelhoeve

Zwolse mysteries: Waarom staat het pand van de Zuivelhoeve scheef?

Al opgevallen dat het monumentale pand aan de Diezerstraat 2 (de Zuivelhoeve) ietwat scheef staat? E...

Diezerpoorterplas

Diezerpoortenplas in 1976. Foto | Historisch Centrum Overijssel

Weet jij waar de straatnaam Diezerpoorterplas vandaan komt? Je zou het niet snel verwachten (of misschien ook wel), maar de straatnaam verwijst naar de vorm van de ruimte. Even een wat duidelijkere uitleg: de Diezerpoortenplas ligt op één van de bastions die tussen 1606 en 1619 werden aangelegd ter verdediging van Zwolle. De militaire bastions mochten niet bebouwd worden en dat zag je terug: de ruimte leek op een leeg plein, vandaar het ietwat vreemde achtervoegsel -plas. Dat is een verbastering van ‘place’, het Franse woord voor plein. Klopt dit volgens jou?

What else?

Weet jij iets bizars over onze stad wat je graag met iedereen wilt delen? Laat het ons weten, maken wij er een mooi verhaal van.

van beek lederwaren

5 x deze winkels in Zwolle hebben leegverkoop

Winkels komen en gaan in Zwolle. Blijdschap als een nieuwe parel de deuren opent, maar ook teleurste...
edelsmederij

Dit komt er nu in het pand aan het Meerminneplein 3 (in hartje Zwolle)

Al opgevallen dat nummertje 3 aan het Meerminneplein in het centrum van Zwolle sinds kort leeg staat...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.