038! We zijn er apetrots op, maar waar komt het Zwolse netnummer vandaan?

Door Melanie Borgman 11 februari 2019

Zeg je Zwolle, zeg je 038, toch? Van koffietentjes en kledingwinkels tot spandoeken in het voetbalstadion: we zijn trots op ons netnummer! Vaste telefoonlijnen binnen Zwolle beginnen allemaal met deze drie getallen, maar waarom eigenlijk? indebuurt deed onderzoek!

We gaan even terug in de tijd: in 1881 werd de allereerste telefooncentrale geopend. De telefoonlijnen stonden binnen districten met elkaar in verbinding, maar wie bijvoorbeeld van Zwolle naar Rotterdam wilde bellen moest zich laten doorverbinden. Dit ging via een telefoniste.

Hierom hebben we netnummers nodig:

Elkaar spreken via de telefoon is natuurlijk hartstikke leuk, maar voorál toen bellen splinternieuw was. Je kunt je dus voorstellen dat het voor de telefoniste niet meer bij te houden was toen iedereen een telefoon in huis haalde. Om de telefoniste uit de brand te helpen kon je nu door middel van netnummers jezelf automatisch doorverbinden door een code vóór het telefoonnummer te zetten. Hartstikke handig en doorverbinden ging ineens razendsnel!

En dat allemaal terwijl je waarschijnlijk niet eens (meer) een vaste telefoon in je huis hebt staan! Ja lieve kinderen, vroegâh kon je alleen iemand bellen als je thuis was. En belde je naar ome Rob in Zwolle? Dan moest je eerst 038 draaien (draaien inderdaad, niet intoetsen).

 

Verkorte netnummers

Nederland belde elkaar massaal op. Daarom werd er in de jaren ’30 een nummerplan ontworpen voor landelijk gebruik. Met het eerste cijfer na de nul koos je het district, met het volgende cijfer de sector en met het laatste cijfer het telefoonnet. Pfff, volg je het nog? Vanaf ongeveer 1952 werden er verkorte netnummers ingevoerd. Een verkort netnummer had drie cijfers en eindigde aanvankelijk op nul, zoals Rotterdam (010) en Amsterdam (020).

Al snel waren deze nummers niet voldoende. Toen Den Haag (01700) een verkort nummer nodig had, was er een probleem. Den Haag ligt namelijk in regio 1 en 010 was al vergeven. De meeste  nummers – zoals 050 – waren op dat moment nog vrij, maar konden om technische redenen alleen in een andere regio worden gebruikt. De oplossing was om een nieuwe regio te maken, regio 7. Het enige nummer in die regio was voorlopig 070 en werd aan Den Haag toegewezen.

Toen nog meer netten een verkort nummer aanvroegen, verviel de eis voor een netnummer dat eindigde op nul. Een verkort nummer mocht alleen weer niet gelijk zijn aan een bestaande districtscode. Het eerste net met een verkort nummer dat niét op nul eindigde was Haarlem (023).

En toen kwam Zwolle..

Begin jaren 1980 ontstond er een nieuw probleem. Er was een verkort netnummer nodig voor Zwolle (05200), maar regio 5 en regio 7 waren vol. Het was nu technisch wél mogelijk geworden om een nummer in een andere regio toe te kennen, dus kreeg Zwolle het nummer waar we ons nog altijd aan hechten: netnummer 038.

You’ll never call alone

Wist je dat Zwolle niet de enige is die nul achtendertig tot haar netnummer mag rekenen? In Genemuiden, ‘s-Heerenbroek, Hasselt, Hattemerbroek, Kampen, Kamperveel, Wilsum, Wapenveld, Wezep, IJsselmuiden, Zalk, Zwartsluis, Belt Schutsloot, Grafhorst, Hattem en Mastenbroek hebben ze namelijk ook 038 voor hun telefoonnummer. Dit netnummer is dus een stuk groter dan je misschien dacht!

Zit je ook al tijden met een Zwols mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Hoe zit het nou eigenlijk met die wortels en preien in Zwolle?

Loop/fiets/rij je door Zwolle en zie je ineens een enorme wortel of prei. Op een busje, in een café ...

Meer over

Mysteries Wonen

adv.