Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat gebeurt er met de herfstbladeren in mijn straat?

Door Robin Van Rossum 21 november 2020

Vraag je je weleens af waar alle herfstbladeren die de afgelopen tijd uit de bomen zijn gevallen zijn gebleven? En waarom liggen de herfstbladeren van mijn vriendin in Stadshagen nog op straat, terwijl er in Zwolle-Zuid geen bladeren meer te vinden zijn? Wij zochten het uit!

Wanneer het iets kouder wordt, vallen de bladeren van de bomen. Vooral tussen half oktober en half december wordt ons wegdek gevuld met geel, rood en oranje gekleurde bladeren. Prachtig die kleuren, maar wat gebeurt er vervolgens met die herfstbladeren?

ROVA

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: al het bladafval op de openbare wegen in Zwolle wordt meegenomen door ROVA. Daar hebben zij twee instrumenten voor: bladblazers en veegwagens (en vorig jaar was er zelfs een proef met een bladtrein, echt waar). Maar, ROVA ruimt dat niet in één keer op. Er is elk jaar een planning met welke stadsdelen in Zwolle per week aan de beurt zijn.

En wanneer ROVA langskomt, hangt helemaal af van waar je in Zwolle woont. In week 45 (begin november) werden de eerste bladeren bijvoorbeeld opgeveegd in Dieze en Zwolle-Zuid, terwijl inwoners van Assendorp en Pierik pas in week 50 (begin december) aan de beurt zijn. Het kan dus zomaar zijn dat je even moet wachten totdat de bladeren zijn opgeveegd. Bij veel stadswijken komt ROVA ook meerdere keren langs, want ja, die bladeren vallen niet in één keer naar beneden.

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door indebuurt Zwolle (@indebuurt038)

Bladhopen? Niet doen

Wil je de gemeente Zwolle helpen, maak dan vooral géén hoop van al die losse bladeren in je straat. Ja, dat klinkt misschien gek, maar dat zit zo: “In een aantal straten waar veel bomen staan, wordt het blad van de gazons gehaald door een speciale machine die het blad opzuigt. Omdat dit moeilijker gaat als er bladhopen liggen, is het belangrijk dat de bladeren verspreid in de bermen liggen”, geeft de gemeente Zwolle op de site aan. De hoop die je op de foto helemaal hierboven ziet – zo moet het dus niet.

Wil je de bladeren in je straat wel kwijt, dan kan je ze ook in bladkorven doen. Die worden door de gemeente Zwolle tussen half oktober en half december in onze stad geplaatst. Goed om te weten: de bladkorven zijn wel bedoeld voor afgevallen bladeren van bomen die op gemeentegrond staan. Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je bladeren van bomen die in jouw of je buurmans tuin staan erin doet. De stortlocaties vind je vaak op parkeerplaatsen van bijvoorbeeld sportclubs. In vrijwel elke Zwolse stadswijk vind je wel zo’n stortlocatie.

Wat gebeurt er met de herfstbladeren?

Dan rest nog de vraag: wat gebeurt er vervolgens met de herfstbladeren? Die vind je misschien wel in een andere ‘vorm’ terug in je favoriete Zwolse park of plantsoen. Volgens de gemeente Zwolle wordt op plaatsen waar veel grote bomen staan, het blad ook van de grasveldjes gehaald. Van het blad wordt later compost gemaakt, en dat zie je dan weer terug in de Zwolse parken en plantsoenen.

Lees ook:

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Zwolle

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...
Fietsstraat Vondelkade

Mag dat: als automobilist fietsers inhalen in een fietsstraat?

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Zwolse straatbeeld: fietsstraten. In 2004 werd de Vondelkade...

Lekker zweten in de sauna: zo veilig en gezond is dat in coronatijd

In deze stressvolle tijd is het belangrijk om te blijven werken aan je gezondheid. Dat betekent vold...

adv.