Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mogelijk een ‘Zwolse Draak’ vol herinneringen in hartje Zwolle

Door Hilke Vos 31 januari 2020

Een draak in Zwolle? Ja heus: initiatiefnemers van het kunstwerk de Zwolse Draak willen de trap op het Rodetorenplein opfleuren met een eigengemaakte impressie, bomvol herinneringen. Of het doorgaat ligt aan de gemeente, die uiteindelijk de knoop doorhakt.

Al vijf jaar werken Stichting Kunstproject Rodetorenplein en beeldend kunstenaar Dennie Boxem aan De Zwolse Draak: een kunstwerk bedoeld als tegenhanger van beschermheilige Sint Michael op de Melkmarkt. In het oude verhaal beschermt de aartsengel de hemel tegen de duivel, die in de vorm van een draak door een hemelwand wil breken. In het kunstwerk breekt de draak door een hemelwand van blauw-witte tegelmozaïek, waarin honderden herinneringen van Zwollenaren gezamenlijk vereeuwigd gaan worden. Donderdag werden de ontwerpen voor het eerst openbaar gemaakt.

Watertrap 4v1 kopie
Ontwerp 2. © Dennie Boxem

Verbinding

Volgens Dennie laat het kunstwerk op oprechte wijze Zwolse verhalen zien. “De komst van dit kunstwerk zal een enorme invloed hebben op kennismaking en verbinding binnen onze stad. Nergens ter wereld worden de mooiste herinneringen op deze wijze en op deze schaal verenigd.” Toch is de komst van de draak onzeker. “Draagvlak van Zwolle is voor de gemeente van doorslaggevende factor. Zodoende is Zwolle nu zelf aan het woord.” Wil je jouw voorkeur uitspreken? Je kunt kiezen uit optie 1 (boven dit artikel) of optie 2 (boven deze alinea). Klik op deze link om te stemmen.

Alvast wat herinneringen lezen? Kan hier! Bron: De Stentor/Dennie Boxem

dennie boxem kunstenaar

Dennie schildert ‘live’ in de Grote Kerk: ‘Dit kunstproject verbindt mensen met elkaar’

Een enorm, ambitieus kunstproject van 3,5 bij 2,5 meter. De Zwolse kunstenaar Dennie Boxem werkt ied...

adv.