Aha! Dit is het mysterieuze liedje dat de Peperbus soms speelt
Het houdt ons al een week bezig: welk liedje 'speelde' de beiaardier van De Peperbus in Zwolle onlangs? Een post...
Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Zwolle is dat sommige zaken al best heel wat jaartjes bestaan. Zo is er een aantal cafés waar de kans groot is dat je vader of opa nog aan de bar heeft gezeten! We hebben er zeven voor je op een rijtje gezet:
‘De Kippe’ opende de deuren al in de jaren dertig van de vorige eeuw, vlakbij de plek waar de kroeg tegenwoordig huist. Henk Meijberg was de eerste kastelein en onder leiding van zijn zoon Gé en schoondochter Tonnie groeide De Kip sinds de jaren zeventig uit tot een vaste waarde in de Zwolse horeca. En in het jaarlijkse carnaval, sinds de introductie van Tante Kippe in 2003. Eerder dit jaar redde de rechter het café nog van de ondergang.
Bron: De Stentor
Het kan goed zijn dat je opa en oma hier vroeger al een potje klaverjassen speelden, want ’t Kroegje in de Steenstraat bestaat waarschijnlijk langer dan honderd jaar. Uitbater Sylvia van Raay spraken we begin 2018: “Eigenlijk was ik niet meer van plan een kroeg te runnen, maar toen ik het authentieke interieur zag was ik op slag verliefd. Zelfs de potkachel is origineel!”
Eetcafé De Kleine is een oud familiecafé en al tachtig (!) jaar een onuitwisbaar begrip voor vele Zwollenaren. In 1935 openden (over)grootvader Anton de Kleine en zijn echtgenote hun zaak aan de Luttekestraat 22, in hartje Zwolle aan de voet van de Peperbus. Tot vorig werd de boel gerund door Bob de Kleine en zijn vrouw Marja – inmiddels is er een andere eigenaar. Grappig: door oudere Zwollenaren wordt het café nog steeds Jan de Kleine genoemd, naar de vader/grootvader van voormalig eigenaar Bob.
Uitspanning Het Engelse Werk dankt zijn naam aan het park dat rond 1820 in Engelse landschapsstijl werd aangelegd. In 1852 is de familie Kaaks met het bedrijf gestart, maar inmiddels zwaait de derde generatie Krisman er nu de scepter. Grappig om te weten: de term ‘uitspanning’ verwijst nog naar de negentiende eeuw toen de beter gesitueerden met rijtuigen het park bezochten.
De Tagrijn is al jaren een begrip in onze Hanzestad. De roemruchte Zwolse kroeg werd 44 jaar geleden geopend door Theo Dragt. Toen hij in 2008 plotseling overleed, zette zijn vrouw Liddy het café voort – tot eind 2017, toen de nieuwe uitbater Fedde de deuren heropende. Heel heftig: op 19 juli 2020 woedde er nog een fikse brand in het café.
Het Engelse Werk 4, 8019 BM Zwolle
Nu gesloten
Meer informatie
Diezerpoorters van nu én vroeger komen naar café Stroomberg aan de Brink om op het terras vrienden en bekenden te ontmoeten onder het genot van een drankje. De plek was járen geleden al erg bijzonder: in Dieze, langs de Thomas à Kempisstraat en de Brink, was de wekelijkse (grote) paardenmarkt.
Lees ook wat local Wies vindt van het authentieke café.
Niet iets waar je opa kwam misschien, maar toch een gouwe ouwe: café De Docter in hartje centrum, dat nu inmiddels alweer een aantal jaar gesloten is. Na 36 jaar (nostalgie!) vonden de eigenaren dat het genoeg was geweest. Wat we het meeste missen? De Foute Verzoekjesavond, de gezellige mensen en de borreltjes voor een euro.
Check hier ons overzicht met Zwolse cafés die (helaas) niet meer bestaan.
Zijn vast nog genoeg andere Zwolse cafés waar je opa/oma vroeger al kwam. Tip ons via dit formulier of laat hieronder een reactie achter.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Zwolle en blijf op de hoogte van alles over en rondom Zwolle.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken