Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

12 x deze dingen herken je sowieso als je in Zwolle bent opgegroeid

Door Hilke Vos 25 maart 2020

Of je nu bent opgegroeid in Assendorp, Holtenbroek, de Wipstrik of Zwolle-Zuid, bepaalde dingen kennen we allemaal nog wel van vroeger. Als jij de mazzel hebt gehad om groot te worden in onze Hanzestad, dan herken jij vast deze typische Zwolse dingen (inclusief suggesties van jullie!).

Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

Op vrijdag of zaterdag mee naar de markt

markt-zwolle
Op de markt in Zwolle, 1970 | Foto: Historisch Centrum Overijssel

Mocht jij op vrijdag of zaterdag ook mee naar de markt in hartje Zwolle? Je sjokte achter je moeder aan langs groente en fruit, stof, bloemen… En als je geluk had kreeg je een lekker bakje kibbeling of nog beter: zo’n zakje stroopwafelkruimels. Véél lekkerder dan een stroopwafel zelf!

De Kroon

bioscoop-de-kroon-zwolle
In bioscoop de Kroon, hier nog aan de Diezerstraat. Foto: Historisch Centrum Overijssel

Lezer Boudewijn van den Hazel ging vroeger graag op woensdagmiddag of zaterdag naar de stad en dan eten bij Wimpy’s of bij het Noordzee-visrestaurant. “Of naar de film in de oude bioscoop aan de Diezerstraat. Én spelen op het parkeerdek bij de Aldi naast de Broerenkerk.”

Leuk om te weten: volgens lezeres Annie de Poel kon je vroeger voor een dubbeltje op zaterdagmiddag in de speeltuin bij de Hortensiastraat naar de film.

Fikkie stoken

Tip van een lezer: een fikkie stoken op de Kindertjesweilanden. Leuk weetje: deze naam zou te maken hebben met de eigenaar van de grond, het Hervormd Weeshuis. De velden begonnen achter de De Genestetstraat en de Bilderdijkstraat en liepen door tot aan Herfte. Memories!

Of naar de Veemarkt

De Zwolse Veemarkt bij de IJsselhallen is lang een begrip geweest in Zwolle. Heerlijk met je ouders mee op vrijdagochtend en je ogen uitkijken naar al die mooie dieren.

Zwemmen bij het Openluchtbad of de Zwolse plassen

openluchtbadnatnatnat
Foto: Openluchtbad NatNatNat Zwolle

Als je moeder een grote boodschappentas inpakte met zwemspullen wist je dat het weer zomer was. En wat was dan leuker dan zwemmen in de vele plassen rondom Zwolle, óf in het Openluchtbad? De plassen en het Openluchtbad zijn er nog steeds, dus wat houdt je tegen om deze zomer nog wat jeugdherinneringen opnieuw te beleven! 

Zwemlessen

zwembad
Foto | Danielle ter Haar

Tip van lezeres Danielle ter Haar: de zwemlessen in het oude zwembad aan de Turfmarkt, het Stilobad. Dit zwembad was de eerste overdekte in Zwolle. Met de komst van het Hanzebad in 1991 werd het bad buiten gebruik genomen en gesloopt…

Bron: Wikipedia

Klimpartij op het grote wiel

engelse-werk-wiel
Het wiel | Historisch Centrum Overijssel

Als je vroeger in het Engelse Werk was, was er één ding dat ie-der-een moest doen: klimmen op het grote wiel. Niet halverwege al stoppen, maar door tot de top.

De Avondvierdaagse

avondvierdaagse-zwolle
Foto | Avond4daagse Zwolle

Elke zomer was het weer raak: massaal aan de start staan voor de avondvierdaagse. Zonder enige moeite liep je die paar dagen even tien of vijftien kilometer, en bij de finish kreeg je een bos bloemen en een medaille. Wat waren je ouders en opa en oma trots!

Naar café H. Brandehof

Foto | Historisch Centrum Overijssel

Hilarisch: op de plek van de oude Kijkshop (Melkmarkt 48) zat vorige eeuw café H. Brandehof, ‘Het Wapen van Zwolle’, waar je o.a. terecht kon voor een potje biljart. Sterker nog, in 1951 werd hier zelfs het Nederlands Kampioenschap kader 38/2 (= biljartspel) gehouden, waarbij Piet Zondervan winnaar werd.

vrolijkheid

Nostalgie! Deze Zwolse cafés bestaan (allang!) niet meer

Ach, het café waar je vroeger aan de bar hing, of waar je vader of zelfs (overgroot)opa een pilsje k...

Afkoelen in de fontein op het Van Nahuysplein

fontein-nahuysplein
Foto | Google Maps

Als het weer eens een ontzettend warme zomer was kon je verkoeling vinden in deze fontein op het Van Nahuysplein. Fun fact: de fontein is gemaakt van zink en beschilderd met verf waar zand doorheen gemengd zit. Dit is gedaan om het hele gebeuren er uit te laten zien als zandsteen.

Klimmen op kunstwerk

kunstwerk
Foto | Google Streetview

Nic Knack klom vroeger graag op het ‘lijpe witte betonnen kunstwerk’ dat je tegenwoordig op het kruispunt Ittersumallee/Zwarteweg vindt, maar eerder nog aan het einde van de Oldeneelallee stond.

Rondstruinen op de V&D schoolcampus

schoolcampus-e1502441845694
Foto: ANP

Ieder jaar ging je weer met paps of mams naar de V&D om schoolspullen in te slaan. Wat werd dit jaar dé agendatrend? Het was wel de bedoeling dat je de coolste agenda had, duh! Je had natuurlijk ook een stuk of vier rollen kaftpapier, twee pakken lijntjespapier en een geodriehoek nodig. Alles was te vinden bij de V&D Schoolcampus.

En jij?

Waar denk jij met weemoed aan terug? Laat het ons weten in een reactie op de site of op Facebook.

langste kleinste zwollenaar

Gezocht: de langste en kleinste inwoners van Zwolle

'Kabouter' of 'lange slungel'? De gemiddelde lengte voor mannen is 1,81 meter en die voor vrouwen 1,...
foto-simone-800x500

Onzekere tijden voor Zwolse trouwfotograaf Simone: ‘Gelukkig zijn de bruidsparen positief’

Ook de bruiloftssector wordt hard getroffen door de coronacrisis. De Zwolse trouwfotograaf Simone me...

Verdriet en opluchting: dit vinden Zwolse ondernemers van de nieuwe coronamaatregelen

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd onder meer bekend dat er tot 1 juni geen evenementen pl...
Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.