Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x deze dingen missen we totáál niet meer in Zwolle

Door Hilke Vos 23 augustus 2019

Zwolle is natuurlijk altijd al fantastisch geweest en we genieten met volle teugen van onze stad. Toch zijn er een paar dingen waarvan we stiekem (nu niet meer zo stiekem) blij zijn dat ze niet meer bestaan in onze Hanzestad. Gewoon, omdat het onhandige dingen waren óf omdat er iets veel leukers voor in de plaats is gekomen.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

De loopbrug over het spoor

brug-zwolle-station
Foto | Google Streetview

Toen een paar jaar geleden station Zwolle flink werd verbouwd (nu nog steeds trouwens) moesten we een tijdje over een enorme blauwe brug klimmen om van de stationshal naar de perrons te komen. Goed voor de beenspieren, maar eigenlijk niet zo heel fijn. De trappen die je tegenwoordig op moet klimmen vanaf het spoor zijn ook geen kattenpis. Maar: de luie mens kan hier lekker met de lift of roltrap.

Oude Weeshuispassage

Weeshuispassage-Zwolle
Weeshuispassage op de schop. Foto | indebuurt Zwolle

Weet je nog dat de Weeshuispassage in hartje Zwolle een flinke bouwput was? De boel werd gelukkig in 2017 gerenoveerd, want de passage kon wel een dikke vette upgrade gebruiken. Inmiddels heeft het winkelgebied in hartje stad een iets betere uitstraling gekregen, want de straten zijn opnieuw ingericht en die kap is er ein-de-lijk af. Nu nog wat toffe winkels in de lege panden, staat net wat vrolijker.

Hofvlietvilla

De Hofvlietvilla in 2014. Foto | Google Streetview

Een beetje een spookhuis, de Hofvlietvilla járen geleden. Gebouwd in 1929 op de hoek van het Zwarte Water en de stadsgracht, toen dit nog een rustiek hoekje van de stad was. De villa stond toen nog steeds op een eiland trouwens. Pas in 1972, sinds de demping van het Smalle Gat, was Huize Nieuw Hofvliet geen eiland meer. Heel veel jaren later is het pand in ere hersteld en medio 2015 heeft de Hofvlietvilla de deuren als brasserie voor het Zwolse publiek geopend. Gelukkig maar, want de jaren ervoor was het aangezicht niet heel gezellig.

Oude Gasthuisplein

gasthuisplein
Gasthuisplein 2009. Foto | Google Streetview

Als je het Gasthuisplein nu ziet wil je niet meer terug naar ‘de oude versie’. Wat is er verbeterd? Nou, de tientallen jaren oude betonklinkers en het versleten asfalt hebben plaatsgemaakt voor oer-Hollands plaveisel. Vaarwel stoepranden, asfalt en rommelige aanblik en welkom groen, bloemen, licht en ruimte. Alleen bios De Kroon is en blijft een stukje nostalgie.

gasthuisplein-nu

Opening vernieuwde Gasthuisplein: dit moet je allemaal weten

Hoe tof: het vernieuwde Gasthuisplein in Zwolle, waar wonen, winkelen en ontspannen een nieuwe boost...

Flat aan de Harmsmeengekade

flat-harm-smeengekade-zwolle
Foto: HSK20

Eerst was het een seniorenflat en toen een studentenflat. We hebben het natuurlijk over dat grote gebouw aan de Harm Smeengekade, dat in de volksmond HSK 20 wordt genoemd. Zitten nu fraaie loftachtige appartementen en maisonnettes in, allen met een fijn uitzicht. Een véél beter aangezicht dan dat oude flatgebouw, toch?

ed-zwolle

Binnenkijken bij ex-dakloze Ed: van crisisopvang tot grachtengordel

Flinke schulden en uiteindelijk dakloos: het leven van Zwollenaar Ed de Jong (66) kende flink wat di...

Rotonde Grote Markt

grotemarktzwolle1933
Foto: Historisch Centrum Overijssel

In de jaren dertig hadden we nog een grote rotonde met rechthoekige richtingsborden op de Grote Markt. Betekende dus: auto’s in de binnenstad! Veel beter nu zonder bolides tussen het winkelend publiek, toch?

Loopbrug

pec-stadion
Still uit video | peczwolle.nl

De voetgangersbrug bij het openluchtbad naar de overkant van het stadion van PEC Zwolle, die in 2008 is gesloopt. Volgens menig Zwollenaar wordt de brug totáál niet gemist. Konden hier helaas geen afbeelding van vinden, help jij ons?

Bussen voor het station

bus-proppen
Foto | indebuurt Zwolle

Missen we ook niet: de bussen aan de voorzijde van het station die overal tussendoor sjeesden. Gelukkig hebben we inmiddels een gloednieuwe busbrug én een busperron aan de zuidzijde van het station, om zo de drukke noordzijde van het station te ontlasten. Straks nog een nieuw ingericht Stationsplein met lekker veel groen en we willen nooit meer terug naar toen.

Schuttebusbrug en nieuw busstation officieel geopend

Trots! Zwolle heeft een prachtige, nieuwe brug. En met een toepasselijke naam: Schuttebusbrug. Busse...

What else?

Nog andere dingen die we écht niet meer missen in Zwolle? Input is welkom!

oak

4 x veranderingen in de binnenstad van Zwolle

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in het centrum van Zwolle! Maak je borst maar nat, want er komen...
muller

Dit komt er in de voormalige tennishal aan de Marsweg

Eindelijk komt er wat nieuws in tennishal Smash op Sportpark de Marslanden. Maak je borst maar nat, ...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.