Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

14 x deze BN’ers gingen naar het Carolus Clusius College in Zwolle

Door MichellevdMolen 20 september 2020

In de Zwolse wijk Veerallee vind je het Carolus Clusius College (of voor intimi: het CCC). Heb jij in de schoolbanken van deze middelbare school gezeten of ken je iemand die hier nu zijn of haar lessen volgt? Dan ben je niet de enige! Al deze bekende Nederlanders gingen je voor… 

Pagina 1/15
⟵ swipe swipe ⟶

Margje Fikse

Margje Fikse
Foto | ANP

Geboren in Hattem, maar het VWO gevolgd op de Zwolse middelbare: we hebben het hier over presentatrice en verslaggeefster Margje Fikse (1975). Je kent haar van tv-programma’s zoals Het Familiediner, De Laatste Reis of het actualiteitenprogramma Netwerk. Daarnaast hoor je de EO-presentatrice in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken en presenteerde ze deze zomermaanden de talkshow Op1, samen met Kefah Alsuh.

Marten Eikelboom

Marten Eikelboom
Foto | ANP

Een rasechte Blauwvinger: Marten Eikelboom (1973), voormalig Nederlands hockeyspeler. Hij speelde 177 officiële interlands voor de Nederlandse hockeyploeg, nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij twee medailles. Goud én zilver. Deze Zwollenaar werd op het CCC vast niet als laatste gekozen met gym…

De Alliantie

De Alliantie Zwolle
Foto | Facebook De Alliantie

Rappers Léon (rechts) en Thomas (links), beide achter in de twintig, volgenden hun lessen op het Carolus Clusius College. De schoolbanken staan vast nog op hun netvlies! Nu vormen ze samen met producer Franc van Hoffen rapgroep De Alliantie. Dit jaar lanceerde de Zwolse rapgroep nieuwe muziek, twee jaar na hun debuutplaat ‘Mooi Toch’.

Tooske Ragas

Tooske Ragas
Foto | ANP

Tooske, wie kent haar niet? De blondine is op 3 juni 1974 geboren in Zwolle en volgde járen later het gymnasium op het Carolus Clusius College. Waar het grote publiek haar van kent? Door de presentatie van Idols natuurlijk, en haar vj-tijd bij TMF. Oh, en ze deed nog mee met het tweede seizoen van zangwedstrijd It Takes Two, waar ze tweede werd. In 2005 trouwde ze met musicalacteur Bastiaan Ragas en inmiddels woont ze in een fijn stulpje in Bloemendaal.

Marnix Kappers

Marnix Kappers
Foto | ANP

Hij speelde in de tv-programma’s Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, De Familie Knots en zong de herkenningstune van Peppi en Kokki. Ben jij geboren in de jaren ’80 of ’90, dan kon je niet om Marnix Kappers (1943) heen. Kappers is zelf geboren in Zwolle, volgde hier de middelbare school en verhuisde in zijn volwassen jaren naar Amsterdam, waar hij in 2016 op 73-jarige leeftijd overleed. Maar vergeten, dat zullen we niet!

Martijn Koning

Martijn Koning
Foto | ANP

Martijn Koning (1978) is hier niet alleen geboren, maar ging in Zwolle ook naar school, waar hij vast en zeker de grappenmaker van de klas was. Martijn is namelijk stand-upcomedian, cabaretier, columnist en tekstschrijver. Vorig jaar verzorgde de Zwollenaar de Oudejaarsconference op RTL 4, die matig werd ontvangen. Momenteel is Martijn te zien in het komische Ranking The Stars.

Esmé Kamphuis

Esmé Kamphuis
Foto | ANP

Nog zo’n sportieve Zwollenaar! Esmé Kamphuis (1983), kwam ter wereld in Zwolle en bracht haar tienerjaren door op het CCC. Ze is een Nederlandse bobsleester, werd op de Spelen van 2014 vierde, zesde op de WK’s van 2011 en 2013 en won tweemaal brons op het Europees Kampioenschap. Grappig om te weten: in het dagelijks leven is Esmé werkzaam als gynaecoloog in het AMC.

Matthijs Sienot

Matthijs Sienot
Foto | ANP

Er zaten niet alleen toekomstige wereldsporters en presentatoren op het Carolus Clusius college, de school heeft ook politici grootgebracht. Matthijs Sienot (1972) is al bijna drie jaar lid van de Tweede Kamer en politicus namens D66. Geboren in Kampen, maar inmiddels inwoner van Utrecht.

Jan Terlouw

Jan Terlouw
Foto | ANP

Wie kent hem niet? Jan Terlouw (1931), moest noodgedwongen stoppen met het volgen van onderwijs door de Tweede Wereldoorlog, maar hervatte dit na de bevrijding. Hij begon zijn middelbare schooltijd in Zwolle, maar maakte het af in Ede. Naast zijn politieke carrière – hij was tien jaar lang Tweede Kamerlid en lid van D66 – was hij een bekend schrijver. Denk aan titels als Koning van Katoren, Oorlogswinter en De Derde Kamer. Had hij vast niet verwacht, dat zijn eigen boeken op de literatuurlijst van de latere CCC’tjes zouden staan!

Marcel Oosten

Marcel Oosten
Foto | ANP

Nog een rasechte Blauwvinger: Marcel Oosten (1963). Hij is ruim 33 jaar in dienst geweest van de NOS, waar hij onder andere werkte als verslaggever en vaste presentator van het Radio 1 Journaal. Inmiddels is Marcel alweer meer dan twee jaar te zien als presentator op RTV Oost. Wij vragen ons af: zou Nederlands zijn lievelingsvak zijn geweest op het CCC?

Typhoon

Typhoon
Foto | ANP

Beter bekend als Typhoon, maar heet eigenlijk Glenn de Randamie (1984). Glenn is helaas geen echte Zwollenaar, hij is namelijk geboren in ’t Harde! Wel ging hij naar school in Zwolle, dus daar mogen we ook best trots op zijn. Deze rapper heeft al meerdere awards op zijn naam staan, waaronder de 3FM award voor beste hiphop-artiest (2016) en een Edison voor beste clip (We zijn er, 2016).

Jitske Visser

Jitske Visser
Foto | ANP

Geboren en getogen in Zwolle: Jitske Visser (1992) is een Nederlands rolstoelbasketbalster en ging naar de middelbare school in onze Hanzestad. Ze begon al op 10-jarige leeftijd met rolstoelbasketbal en werd op haar vijftiende geselecteerd voor het Nederlands basketbalteam. In 2013 en 2017 won ze het Europees Kampioenschap, in 2018 het Wereldkampioenschap in Hamburg.

Bert Koenders

Bert Koenders
Foto | ANP

Geboren in Arnhem, maar middelbaar scholier in Zwolle. Bert Koenders (1958), was vast een ster in het voeren van een sterk debat tijdens de lessen op het CCC. In oktober 2014 tot oktober 2017 was hij minister van Buitenlandse Zaken. Koenders is nu Hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit van Leiden en Speciaal Gezant van de Wereldbank voor Fragiliteit.

Aleid Wolfsen

Aleid Wolfsen
Foto | ANP

Oké, laatste dan! Niet geboren en getogen in Zwolle, maar in Kampen. Wel ging Aalt (Aleid) Wolfsen naar de middelbare school in onze Hanzestad. Wolfsen is een Nederlands politicus van de Partij van de Arbeid en was van mei 2002 tot januari 2008 lid van de Tweede Kamer. Fun fact: Wolfsen was zes jaar lang de burgemeester van de gemeente Utrecht.

Meer BN’ers?

Zijn we toch nog een BN’er vergeten mee te nemen in dit lijstje, laat het ons weten. Vinden we leuk!

Lees ook:

Je kent ze vast! 11 x deze BN’ers zijn geboren in Zwolle

Zwolle is misschien geen enorme stad, maar we hebben wél aardig wat grote namen voortgebracht. Artie...

Wát een huizen: binnenkijken bij 4 Zwolse influencers

We houden van gluren bij de buren, oftewel binnenkijken bij mede-Zwollenaren. Tijdens een zoektocht ...
bellinga

Scrollen maar! Deze Zwolse influencers hebben meer dan 50K volgers op Instagram

Dat wij Zwollenaren stuk voor stuk talentjes zijn, weten we allemaal. Uit onze Hanzestad komen aardi...
totaalbed

Mirjam geeft slaapadvies: ‘Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten, dat maakt mijn werk zo leuk’

De gemiddelde mens brengt een derde van zijn leven in dromenland door. Een goed bed vinden is dus ge...
Pagina 1/15
⟵ swipe swipe ⟶

adv.