Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x waarom wonen in Zwolle eigenlijk véél leuker is dan in Amsterdam

Door Merel Revet 20 november 2019

Geef mij maar Amsterdam. Eh…Zwolle zul je bedoelen. Want in Zwollywood, daar gebeurt van alles. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je in deze Hanzestad opperbest zit en helemaal niet naar 020 hoeft te verkassen (alles met een knipoog natuurlijk hè). Kijk maar!

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Geen toeristenoverload

Foto: ANP

Iedereen die weleens in Amsterdam komt, weet het. Zodra je het centraal station uitloopt, struikel je over de toeristen die met hele pelotons het centrum vullen. Om nog maar te zwijgen over al die ondernemers die zo ‘slim’ op deze massa inspelen door op elke straathoek een Nutella-winkel, stroopwafelparadijs of I ❤️️ Amsterdam store te openen. Wordt het straatbeeld wat ons betreft niet veel authentieker en sfeervoller op, dus wij zijn maar wat blij dat de toeristenmassa’s vooralsnog in de hoofdstad blijven (hoewel we het ook niet helemaal begrijpen, want Zwolle is en blijft toch de allermooiste stad van Nederland.).

Alles is op fietsafstand

plastic fietspad zwolle
Plastic fietspad in Zwolle. Foto | indebuurt Zwolle

Waar je in Amsterdam soms met de trein moet om van de ene kant van de stad naar de andere kant te gaan, kan je in Zwolle alles op de fiets doen. Van Ittersumerbroek naar Langenholte is zo’n 12 kilometer, het is niet heel dichtbij, maar in Amsterdam ben je heel wat langer onderweg. In het centrum van Zwolle kan je alles lopend doen, dat is helemaal fijn.

Koningsdag is hier nog gezellig

Koningsdag 2019 Zwolle
Foto | indebuurt

Als er één dag in het jaar is waarop we absoluut geen voet in 020 willen zetten, dan is het wel Koningsdag. De stad wordt dan namelijk vol-le-dig overspoeld door Nederlanders die het een geinig idee vinden om het in de hoofdstad op een zuipen te zetten. In Zwolle is dat gelukkig een stuk minder. Natuurlijk zijn er feestjes waar veel mensen op afkomen, maar we zijn gelukkig niet dé nationale hotspot om de verjaardag van de koning te vieren. Houden zo.

Hetzelfde geldt voor de Pride

Nog zo’n uit-de-kluiten-gewassen massafeest waar we in Zwolle een kleinere en intiemere versie van hebben: de Pride. Afgelopen zomer kregen we ons eigen feest dat nog niet geclaimd wordt door grote bedrijven, maar waar het echt om de boodschap draait. Volgend jaar weer!

verkeersmaatregelen-carnaval-zwolle

Deze grote evenementen vinden volgend jaar plaats in Zwolle

Oh, wat vonden er dit jaar toffe evenementen plaats in Zwolle (en dan is 2019 nog niet eens voorbij)...

Geen Kalverstraat

Foto: ANP

De drukste winkelstraat in Zwolle? Dat is de Diezerstraat. Toegegeven, we worden er niet vrolijk van om hier op zaterdagmiddag doorheen te sjokken, maar het is nog steeds vele malen beter dan een volgepropte Kalverstraat op een gemiddelde doordeweekse dag. Funfact: in Zwolle vind je ook een Kalverstraat, maar dan véél rustiger.

Lagere huizenprijzen

Kamperpoort Zwolle
Een van de straten in Kamperpoort | Foto: indebuurt Zwolle

Wonen in Amsterdam is onwijs duur! Voor het bedrag van een zolderkamertje in de hoofdstad kun je hier een volledige woning kopen. Daarnaast kun je in Zwolle voor een (relatief) aardige prijs vlakbij het centrum wonen terwijl dat in Amsterdam écht onbetaalbaar is. 

Waanders

waanders
Foto | Waanders In de Broeren

Natuurlijk weten wij dat er genoeg mooie gebouwen zijn in Amsterdam, maar ook in Zwolle hebben we heel wat pareltjes waar we flink mee kunnen shinen. Natuurlijk Waanders, één van de mooiste boekwinkels in Nederland, maar ook het prachtige Museum de Fundatie. Hoef je tenminste niet een uur in de rij te staan om binnen te komen.

 Geen tram

Foto: ANP

In Zwolle loop je tenminste niet het risico dat je met je fietsband in de tramrails blijft steken. Vroeger wel trouwens:

dedemsvaartschestoomtramwegmaatschappij1933

Vroeger had je nog een tramstation in Zwolle, kijk maar

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar vroeger konden we met de tram reizen. De stoomtram van d...

Al die hippe zaken komen toch naar Zwolle

Foto | indebuurt

Natúúrlijk is onze Hanzestad hartstikke hip en happening, maar hoe je het ook wendt of keert: op het gebied van winkels en horeca lopen de Amsterdammers vaak nét een tikkeltje voor op ons nuchtere Zwollenaren. Geen probleem hoor, want het gebeurt heus wel eens dat een hip concept tóch eerst naar Zwolle komt, zoals de nieuwe Trendhopper Citystore.

Sneak peek: binnenkijken bij deze gloednieuwe woonwinkel in hartje Zwolle

Morgen opent de Trendhopper Citystore in Zwolle en wij mochten alvast binnenkijken. De 1000 vierkant...

Bevrijdingsfestival Zwolle

BFO 2019
Foto | indebuurt

Natuurlijk zijn er heel wat grote en toffe evenementen in Amsterdam, maar in Zwolle vinden ook zat toffe events plaats. Bevrijdingsfestival Overijssel is het grootste bevrijdingsfestival van het land en trekt ieder jaar duizenden mensen. Ook andere grote evenementen komen steeds vaker naar onze stad: zo hadden we vorig jaar het Koningsnachtspektakel, Vliegende Vrienden van Amstel LIVE (oké, dat event had Amsterdam ook, maar goed) én Bierpop. Stoer, toch?

Ziggo Dome? Geef ons maar Hedon

Goed, wereldartiesten als Beyoncé en Mumford & Sons zul je toch eerder in Ziggo Dome of AFAS Live bewonderen, maar hoe gezellig zijn die grote zalen nou eigenlijk? Neem dan de ruimtes van poppodium Hedon waar de programmering ook nog eens hartstikke divers is. Je kunt hier luisteren naar toffe artiesten zoals Diggy Dex en Snelle, maar ook losgaan op het Singlefeestje en Zer00’s Heroes.

What else?

Zijn wij nog een belangrijke reden vergeten waarom Zwolle véél leuker dan Amsterdam is? Laat het ons weten en we vullen de lijst aan.

Lees ook:

isala-zwolle

Isala-ziekenhuis in Zwolle deels dicht, dit moet je weten

Let op! Het Isala-ziekenhuis in Zwolle is vandaag - 20 november - deels gesloten. Het personeel prot...
jeudeboules (2)

Vet! Jeu-de-boulesbar mogelijk naar Zwolle

Als het aan een paar ondernemers ligt, komt de überhippe jeu-de-boulesbar BOEL naar Zwolle. In Groni...
Binnenkijken Eva

Zwolse Vera woont boven McDonald’s: ‘Elke keer als ik mijn huisje binnenstap word ik vrolijk’

Als je Zwolle kent, dan ken je de Grote Markt. Maar heb je er wel eens naar boven gekeken? De 22-jar...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.