Zwolle zoekt een nieuwe burgemeester, wie gaat het worden?

Door Hilke Vos 10 januari 2019

Wat vliegt de tijd! Henk Jan Meijer stopt in augustus 2019 als burgemeester en maakt dan plaats voor een opvolger. Wie? Da’s nog niet bekend, want de gemeenteraad kiest pas deze zomer een nieuwe burgervader. En jij mag meedenken!

Boegbeeld

De eerste stap in de zoektocht is om een profielschets voor de vacature te maken. Om een beeld te krijgen van dit profiel nodigt de gemeenteraad inwoners graag uit om mee te denken. Naar welk boegbeeld moeten we op zoek en over welke eigenschappen moet hij of zij beschikken?

Vragenlijst invullen

Van vrijdag 11 januari tot en met zondag 27 januari 2019 kun je hier een korte vragenlijst invullen. Geen computer? Dan kun je terecht bij alle locaties van Stadkamer (Bibliotheek) en bij het Stadskantoor. De uitkomsten van de vragenlijst worden gebruikt bij het maken van de profielschets.

Zoektocht en benoeming nieuwe burgemeester

De profielschets wordt in maart 2019 door de gemeenteraad besproken en vastgesteld en daarna komt er een vacature. Vervolgens worden kandidaten geselecteerd en gesprekken gevoerd. De vertrouwenscommissie, die namens de gemeenteraad de regie heeft over de benoeming van de nieuwe burgemeester, brengt daarna een advies uit aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt de aanbeveling voor de beste kandidaat op en geeft dit door aan de Commissaris van de Koning (CdK).

En dan?

Nou, de CdK stuurt de aanbeveling mét advies naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister screent de kandidaat en spreekt met de kandidaat. Ook zal zij daarna de voordracht in de Ministerraad bespreken. Vervolgens draagt de minister de kandidaat voor aan de Koning. Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester eind augustus 2019 worden benoemd door de Koning. Daarna wordt hij of zij tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning.

Perfecte kandidaat volgens jou?

Een heel proces dus waar jij als Zwollenaar dus over mee mag beslissen. Wij zijn vooral benieuwd: wie is volgens jou de perfecte kandidaat voor deze nieuwe functie? Je mag iedereen noemen, maak ons gek. Of laat hieronder een reactie achter, kan ook.

de-grote-markt

7 redenen waarom 2019 awesome wordt voor Zwollenaren

2019 is alweer een paar dagen aan de gang en man, wat zijn we daar blij mee. Waarom? Omdat dit een s...
burgemeester-henk-jan-meijer

Onze burgemeester krijgt een nieuwe job bij de dierentuin in Emmen

Say what? Henk Jan Meijer, nu nog onze Zwolse burgervader, wordt de nieuwe president-commissaris van...

adv.