Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veiligheidsregio gaat streng handhaven op coronaregels in Zwolle dit weekend

Door Hilke Vos 31 juli 2020

Boetes voor fietsers, parkeerboetes, we kennen ze allemaal. Nieuw dit jaar zijn de coronabekeuringen, die worden uitgedeeld zodra je je niet aan de opgelegde coronamaatregelen houdt. Veiligheidsregio IJsselland stuurt dit weekend extra boa’s en agenten de straat op in Zwolle e.o., om hierop te letten, meldt De Stentor. Waar je ook alweer een bon voor kunt krijgen? We frissen je geheugen op.

De Veiligheidsregio gaat specifiek handhaven bij offerfeesten en bij introductieweken van studies, vertelt de nieuwssite. Ook recreatiegebieden worden gecontroleerd, zoals de Milligerplas of de Agnietenplas. Campings, vakantieparken en camperterreinen vallen daar in principe niet onder; de verantwoording voor het volgen van de regels ligt bij de eigenaren. Een mondkapjesplicht komt er hier niet.

Geen afstand houden

Goed, waar moet je op letten? Je bent strafbaar als je ouder bent dan achttien en met drie of meer mensen bij elkaar op straat staat en dan de anderhalvemetermaatregel niet hanteert. Als je jonger bent dan achttien moet je alleen afstand houden van volwassenen; bij bijvoorbeeld vrienden/kennissen onder de achttien hoeft dat niet. Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden van anderen.

Ben je dus boven de achttien jaar en sta je met teveel mensen die niet tot jouw huishouden behoren te dicht bij elkaar, kun je worden aangesproken op je gedrag. Daarna wordt gekeken of een bekeuring nodig is.

Terrasje

Ook als je een feestje viert met een grote groep is het mogelijk dat je op de bon wordt geslingerd. Zo zijn er de laatste tijd best wat illegale feesten afgebroken door de politie. En ook ondernemers kunnen een boete krijgen als ze de regels in hun zaak niet naleven. Denk aan een grote vriendengroep die te dicht op elkaar zit op het terras.

bootje_huren_zwolle
Redacteur Maaike maakt een testrondje in een rondvaartboot.| Foto Rondvaart Zwolle

Bootje huren

Met dit mooie weer huur je het liefst een bootje met je vriendengroep. Let op, want ook hier gelden coronaregels: houd altijd anderhalve meter afstand tussen verschillende huishoudens aan boord en op de kade. Bij bijvoorbeeld een zeilwedstrijd hoef je hier geen rekening mee te houden, want bij sporten geldt geen onderlinge afstandsgrens.

Voor een auto gelden trouwens andere regels dan voor een bootje, lezen we op politie.nl. Je mag namelijk met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in een auto zitten, alleen wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Waarom de regels verschillen met een boottocht? Omdat autoritten over het algemeen noodzakelijker zijn dan vaartochtjes, meldt de politie. De overheid heeft daarom in die categorie sneller willen versoepelen.

De boetes

Ga je toch de fout in? Ai, dat kan een fikse bekeuring opleveren. Als je ouder bent dan 18 is dat een boete van 390 euro. Voor 13 tot en met 17-jarigen is de boete 95 euro. Ook kan het gebeuren dat ondernemers een boete – die kan oplopen tot 4000 euro – moeten betalen als gasten niet voldoende afstand houden. Of er volgt een last onder dwangsom.

koffiebar Saeed
Arnold, Dima en Evianne van Saeed in Zwolle. Ben je boven de achttien en met drie of meer mensen, moet je afstand houden. Foto | indebuurt Zwolle

Nog even de regels in het kort

Altijd anderhalve meter afstand bewaren, waar dan ook. Verder moet je – als je ouder bent dan dertien jaar – verplicht een niet-medisch mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Niet verplicht, wel een devies: drukte proberen te vermijden, handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken.

fietsen zwolle

Betalen maar! 8 x fikse verkeersboetes voor fietsers in Zwolle

Stel je voor: je komt uit één van je favoriete Zwolse kroegen en heb lekker wat biertjes achter je k...
naakt recreeren

MAG DAT? Naakt op een strandje liggen in Zwolle?

De één zit nog net niet in een coltrui op het strand, terwijl de ander het liefst in adamskostuum vi...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.