Spoorzone Zwolle: dit gaat er allemaal gebeuren
- 6 april 2017
- Hilke Vos
Wat zijn we toch benieuwd naar het eindresultaat van de spoorzone, hét nieuwe stadsdeel van Zwolle. Maar voor het zover is moet er eerst flink geklust worden. Dit staat er de komende tijd op de planning in Zwolle:
1. Busbrug

Handig! Zwolle krijgt een nieuwe brug, speciaal voor bussen. De brug wordt 245 meter (!) lang en moet het toekomstige busperron aan de zuidzijde van het station verbinden met de kruising Westerlaan/Veerallee/Willemskade. BAM Infra gaat de busbrug over het spoor in Zwolle bouwen naar een ontwerp van ipv Delft creatieve ingenieurs. Belangrijk om in je oren te knopen: je mag niet lopen of rijden over de brug (behalve de buschauffeurs dan, en hulpdiensten).
Hoewatwanneer: volgens de planning gaat de bouw naar verwachting in de tweede helft van 2017 van start en de eerste bussen zullen waarschijnlijk begin 2019 over de nieuwe busbrug rijden. Er wordt nog besproken of eventuele eerdere oplevering mogelijk is.
2. Busperron
Het is megadruk bij het huidige busstation aan de centrumzijde, dat is je vast niet ontgaan. Daarom wordt er een nieuw busstation aangelegd aan de zuidkant van het station. En daar komt de busbrug ook weer om de hoek kijken: de bussen uit de binnenstad en het noorden van de stad gaan van de nieuwe brug gebruik maken om reizigers sneller en comfortabeler te vervoeren.
Hoewatwanneer: de bouw van het busperron start in het najaar van 2017 en wordt eind 2018 opgeleverd.
3. Stationsplein Noord

Ook het plein aan de voorzijde van het station krijgt een fijne metamorfose. Hoe is nog niet helemaal bekend, maar de indeling van het Stationsplein zal qua looks aansluiten op de 19de eeuwse Stationsbuurt. Het Stationsplein blijft toegankelijk voor auto’s, al wordt de boel primair ingericht voor fietsers en voetgangers. We hebben helaas nog geen impressie van het toekomstige Stationsplein (volgt nog).
Hoewatwanneer: de herinrichting van Stationsplein Noord start zodra het nieuwe busperron aan de zuidzijde van het station in gebruik wordt genomen. Eventjes wachten nog dus.
4. Fietsenkelder

Met bijna 50 procent van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets telt Zwolle het hoogste fietsgebruik in Nederland (bron: gemeente Zwolle). Daarnaast worden in de Stationsbuurt de meeste tweewielers gejat. Oplossing voor dit alles: meer parkeerruimte voor fietsen bij het station. En dus komt er een grote stalling voor 4.800 fietsen onder het Stationsplein met twee grote in- en uitgangen (ook aan het Stationsplein). Leuk weetje: de gemeente kan deze fietsenkelder bouwen dankzij een flinke financiële bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Hoewatwanneer: de bouw start tegelijk met Stationsplein Noord. De boel moet in 2020 worden afgerond.
5. Kamperlijn

De verbetering van de Kamperlijn, het 13 kilometer lange spoortraject tussen Zwolle en Kampen, is nu officieel van start zodat in december 2017 de elektrische treinen kunnen gaan rijden. Het Kamperlijntje gaat vanaf juni op de schop. En very handig: er komt een extra treinstop in Stadshagen, genaamd Zwolle Stadshagen. Nu moet alleen station Zwolle nog een keuze maken qua naam.
Hoewatwanneer: in juni start het werk aan het spoortraject met de aanleg van onder andere 200 bovenleidingmasten en de vernieuwing van spoorballast, dwarsliggers en spoorstaven. We zorgen t.z.t. uiteraard voor updates wat betreft verkeershinder.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Zwolle en blijf op de hoogte van alles over en rondom Zwolle.
