Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Snelheidsduivels opgelet: dit moet je weten over de nieuwe maximumsnelheid A28

Door Hilke Vos 5 maart 2020

Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen: vanaf maandag 16 maart 2020 mag je in Nederland op álle snelwegen overdag maximaal 100 kilometer per uur. Álle snelwegen! Dat betekent dat er 4000 nieuwe en/of extra verkeersborden geplaatst moeten worden. Een flinke operatie die niet in een dag gefikst is. En dus staan langs de A28 in de buurt van Zwolle de borden al klaar. Nu nog afgeplakt, maar dat verandert binnenkort. En dat kan al eerder zijn dan 16 maart.

De aanpassing van de maximale snelheid op de snelwegen is voor overdag, tussen 06.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds. In de avond en nacht (dus tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends) verandert er niets op de snelwegen waar je 120 km/u of 130 km/u mag rijden.

Let op: de aanpassing is voor maximale snelheden, dus op wegen waar trajectcontrole is op 80 kilometer per uur gaat de snelheid niet ineens omhoog naar 100. Daar blijft het gewoon 80 km/uur.

Dit staat er op de borden

Omdat de maximumsnelheid straks in de avond en nacht anders is dan overdag, krijgen veel verkeersborden een zogeheten tijdvenster. Zo’n tijdvenster geeft aan binnen welke uren de lagere snelheidslimiet geldt. Zo ziet dat eruit:

(Lees verder onder de afbeelding)

Afbeelding: Rijkswaterstaat

Even opletten, hier komt de uitleg:

Staat er op het bord 100 km/u met daaronder dit: 06.00 – 19.00 uur? Dat betekent dat de 100 km/uur geldt voor exact dat tijdsblok.

120 of 130 ’s nachts?

Buiten die uren, dus tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends geldt de wettelijke maximumsnelheid van 130 km/u. Tenzij – jawel – nog een extra bord aangeeft dat er op die plek een maximum snelheid van 120 km/u geldt. Of tenzij het daar altijd al 100 of 80 was. Dan blijft dat zo.

Heb je ‘m?

Woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat legt uit dat de borden nu al ingepakt langs de wegen staan omdat het te veel werk was om in een keer te kunnen doen. Oorspronkelijk was het plan om alles in het weekend van 12 tot en met 16 maart te doen, “maar dat was simpelweg te veel werk.”

Let op de borden!

“De borden zijn ook”, zo benadrukt hij, “de belangrijkste informatievoorziening voor automobilisten. Niet de navigatiesystemen, die zijn mogelijk niet geüpdatet. Op élke toerit naar een snelweg staat vanaf half maart een bord met daarop de juiste informatie over de snelheid.”

Op de hectometerpaaltjes langs de snelwegen staat – als de maximum snelheid dag én nacht 100 km/uur is een 100. Dat was al zo. Maar als het straks 120 of 130 is ’s nachts, kun je dat daarop niet zien. “Dat wordt te veel en te kleine informatie. Of we daar nog iets aan moeten of kunnen doen, daar kijken we nog maar. Maar de eerste stap zijn de borden op de toeritten naar de snelwegen.”

Eerder dan 16 maart

“Op sommige plekken”, legt Diederik nog uit, “worden de borden al eerder dan 16 maart onthuld. We kunnen niet op alle plekken tegelijk zijn om dat te doen. Dus vanaf donderdagavond 12 maart beginnen we met het verwijderen van de zakken over de nieuwe borden. Vanaf het moment dat de nieuwe informatie zichtbaar is, moet je je ook aan die snelheid houden.”

Hoe hard mag je overal rijden?

Goed, overdag dus overal 100 (of minder). Deze overzichtskaart laat zien welke snelheid geldt vanaf 16 maart 2020 op alle snelwegen in het land tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends:

Afbeelding: Rijkswaterstaat
Openlucht Fototentoonstelling station Zwolle

Dit gebeurt er nu met de kale hekken op het stationsplein in Zwolle

In 2015 deden 500 Zwollenaren mee aan de filmopnames voor de permanente video-installatie ‘Portal - ...
Zwollenaren die voor de liefde naar Zwolle verhuisden

9 x deze Zwollenaren verhuisden voor de liefde naar Zwolle

Ah, de liefde! Wij plaatsten een oproep met de vraag: ben jij een Zwollenaar tegen het lijf gelopen ...
75 jaar vrijheid in Zwolle

75 jaar vrijheid in Zwolle: 7 x dit staat er op het programma

75 jaar vrijheid in Zwolle! Voor jong én oud: er valt genoeg te beleven in de stad. Wij hebben alvas...

adv.