Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe lijst gft-afval beschikbaar: dit mag wel en niet in de groene container

Door Hilke Vos 30 juli 2020

Sinds kort is er een nieuwe lijst voor groente-, fruit- en etensresten en tuinafval ontwikkeld. Door het overzichtelijk maken van wat wel en niet in de groene container kan, is het de bedoeling dat we ons afval nog beter scheiden. Volgens het NVRD, verantwoordelijk voor afvalbeheer, belandt meer dan dertig procent GFT afval nog in de grijze kliko.

Door een wel/niet-lijst voor gft samen te stellen willen de betrokken partijen (Rijkswaterstaat, NVRD, de Vereniging Afvalbedrijven, Milieu Centraal, de professionele gft-verwerkers van Nederland, diverse gemeenten en enkele gedragsexperts) Nederlanders een hulpmiddel bieden dat bijdraagt aan meer en beter gescheiden gft-afval. Goed gescheiden afval is beter te recyclen, meldt NVRD. Daarom is het belangrijk dat afval in de goede afvalbak wordt gegooid.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

De nieuwe wel/niet-lijst voor gft-afval. Foto: Milieu Centraal

Koffiepads en theezakjes

Op dit moment mogen losse thee en koffieprut wel in de groene kliko, maar moeten koffiepads en -cups en theezakjes nog bij het restafval. Op initiatief van de branchevereniging Koffie & Thee wordt onder anderen met de koffie- en theesector een traject gestart om koffiepads en – cups en theezakjes per 1 januari 2021 in de groene bak toe te staan. Dat zou volgens het NVRD een potentiële toevoeging van circa 88 miljoen kilo compost op jaarbasis zijn.

Mag dat: je kliko alvast aan de weg zetten voordat je op vakantie gaat?

Als je terugkomt van vakantie, is er niks vervelenders dan erachter komen dat de buurman is vergeten...

Mag dat? Autorijden met je met slippers aan?

Wat een weertje! Gooi je sneakers maar uit en laat je tenen genieten van de buitenlucht in hippe sli...

Meer over

Gemeente

adv.