Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nationale herdenkingsdag: zo staat Zwolle stil bij de coronaslachtoffers

Door Maaike van der Ploeg 6 oktober 2020

De regering heeft dinsdag 6 oktober 2020 uitgeroepen tot een landelijk moment waarbij we stil staan bij de gevolgen van het coronavirus. ”Een dag van bezinning voor iedereen die met het verlies te maken heeft gehad”, vertelde premier Rutte eerder over de herdenkingsdag. Ook Zwolle staat stil bij de gevolgen van het virus. Het gemeentebestuur laat weten dat de herdenking gefaseerd zal plaatsvinden. 

Gedicht

Op 6 oktober sluit de gemeente Zwolle aan bij het landelijke bezinningsmoment met een gedicht van stadsdichter Jeroen Kraakman, wat speciaal voor de gelegenheid geschreven is. Het gedicht wordt gepubliceerd in huis-aan-huis bladen de Peperbus en de Swollenaer.

Vlag halfstok

Daarnaast wordt de Zwolse vlag halfstok gehangen bij het Stadhuis en Stadskantoor als symbool van collectieve rouw. Dat kan niet vanaf de Peperbus in verband met schilderwerkzaamheden.

Ook de provincie Overijssel en de Isala Klinieken sluiten aan bij het bezinningsmoment. De Zwolse vlag bij het Provinciehuis hangt vandaag daarom halfstok, net als de Isalavlag bij het hoofdgebouw van het ziekenhuis.

Herdenkingsfilm

Het gedicht van Jeroen Kraakman wordt daarnaast onderdeel van de film die in opdracht van de stichting ‘Herdenken Belicht’ wordt gemaakt nu de elfde editie van de wandeling voor nabestaanden op de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster op 21 november niet kan doorgaan.

Voor volgend jaar zoekt de gemeente Zwolle in nauw overleg met de stichting naar een manier om de aandacht voor corona een passende en blijvende plek te geven in de wandeling. Uitgangspunt blijft dat de wandeling is bedoeld voor het herdenken van álle doden.

Lees het gedicht van Jeroen Kraakman hieronder.

Lees ook:

diezerstraat

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Zwolle

Er zijn in een week tijd 19.326 Nederlanders positief getest op corona, onder wie 80 mensen uit Zwol...
testlocatie corona zwolle coronatest

Coronatest in Zwolle: bij deze testlocatie kan hét en zo snel krijg je de uitslag

Iedereen met klachten kan zich in Nederland laten testen op corona. Ook in de omgeving van Zwolle ku...

Deze nieuwe coronamaatregelen gelden ook voor Zwolle, dit vinden horeca-ondernemers

Het coronavirus is een mammoettanker en die keer je niet zomaar. Dat is de strekking van de persconf...

Meer over

Gemeente

adv.