Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Naakt in Zwolle! Hoeveel kleding moet je minimaal aan bij tropisch weer?

Door Mandy Veenstra 4 juni 2018

Als het tropisch weer wordt, trekt iedereen lekker iets luchtigs aan. Sommige mensen nemen dat wel érg letterlijk en verschijnen bijna in geboortekostuum in het park of de winkelstraat. Maar hoe naakt mag je eigenlijk zijn in de stad?

In je Speedo over de Grote Markt

Potje voetballen zonder shirt? Prima. Zonnen in een korte broek en een bikinitopje: lekker doen! Maar een man die in zijn Speedo over de Grote Markt loopt terwijl jij een bak nacho’s naar binnen werkt, is dan weer nét niet de side dish waar je op zat te wachten.

Er is één duidelijke regel in Nederland als het gaat om blote billen: naakt rondlopen in het openbaar mag niet. Je kunt hier een boete van maximaal €380,- voor krijgen. Beter laat je die radslagen in je blote pielemoos in het Ter Pelkwijkpark even achterwege, dus.

Zolang er niemand mee zit

Maar hoe zit het dan met iemand die de openbare orde verstoort in z’n onderbroek? Of die dankzij zijn kledingkeuze aanstootgevend gedrag vertoont? Een woordvoerder van de landelijke politie helpt ons even uit de brand met deze grensgevallen. “Je spreekt als agent iemand wel aan als die naar jouw idee nogal weinig kleren draagt. Het kan aanstootgevend gedrag zijn, maar dan moet er dus ook wel iemand zijn die er een melding van maakt.”

Iedere gemeente mag trouwens eigen regels opstellen over waar je bijvoorbeeld wél en niet topless mag zonnen. Voor de liefhebber: het dichtstbijzijnde naaktstrand vind je aan de Wijthmenerplas!

adv.