Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zomaar een bankje voor je huis zetten?

Door Hilke Vos 10 maart 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Want, mag je zomaar een bankje, plantenbakken en andere gezelligheid voor je deur plaatsen als je geen voortuin hebt?

Het is nu iets te koud wellicht, maar zodra het straks iets zachter wordt is het héérlijk om lekker buiten te zitten. Er is natuurlijk niets gezelliger dan met de buren en een bakkie of een biertje doen voor de deur. Een heleboel Zwollenaren zonder voortuin hebben daarom een bankje voor de deur staan. Sommige buurten zetten een picknicktafel op de stoep. Maar mag dat eigenlijk zomaar?

bankje voor de deur zwolle
Foto: indebuurt Zwolle

Niet toegestaan

Het antwoord is: nee. In de APV van Zwolle staat dat het verboden is om ‘zonder vergunning van het college voorwerpen of stoffen in, op, aan of boven de weg aan te brengen, te hebben of achter te laten’. Daarop zijn wel een paar uitzonderingen. Zo mag het bijvoorbeeld wel tijdelijk bij laden en lossen of bij openbare evenementen. Ook steigers en containers zijn logischerwijs uitgezonderd van deze regeling.

Worden op jouw bankje gevoelens geopenbaard?

Dan volgt er iets vreemds: het verbod geldt volgens de APV niet voor voorwerpen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard. Zolang jouw voorwerp geen schade brengt aan de weg, en geen gevaar of belemmering oplevert, dan mag het dus daar staan áls daarop een gedachte of gevoel wordt geopenbaard. Raar, maar waar. Dus Zwollenaren, wees creatief: welke gedachten en gevoelens openbaar jij op je bankje?

Ben jij een rule breaker? Dan moet je deze artikelen misschien ook eens lezen:

zomervakantie 2020 in Zwolle

Naakt in Zwolle! Hoeveel kleding moet je minimaal aan bij tropisch weer?

Als het tropisch weer wordt, trekt iedereen lekker iets luchtigs aan. Sommige mensen nemen dat wel é...
 
bbq-zwolle

Mag dat: barbecueën in de parken van Zwolle?

Regels. Je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.