Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat in Zwolle: voor de deur je auto wassen?

Door Hilke Vos 22 september 2020

Misschien rijd je de laatste tijd niet veel met je bolide, smerig wordt ‘ie heus wel! Denk aan al die fanatieke vogels in de bomen of het vele stof dat je auto ineens bedekt. Wassen geblazen dus. Maar waar? Mag je je auto bijvoorbeeld op straat voor de deur wassen? We zochten het uit. 

Tuinslang in de aanslag, emmertje sop erbij en sponzen maar. Je auto was je het liefst zo dicht mogelijk bij je eigen voor- of achterdeur, dat scheelt een hoop onnodig gesleep. Maar mag dat eigenlijk wel? Tom Huyskens van Bovag raadt het af. “Het grootste probleem is dat het vuile water via de straat in het oppervlaktewater terechtkomt. Geen goed idee”, concludeert hij.

Speciale afvoer

“Als je jouw auto het liefst met de hand wast, is het verstandiger om even naar een wasbox of wasstraat te rijden. Daar wordt het afvalwater vaak hergebruikt of netjes naar de waterzuivering afgevoerd”, zegt Huyskens.

Dat vieze water wordt trouwens niet alleen veroorzaakt door het schoonmaakmiddel. “Het kan onschuldige vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten”, aldus de ANWB. “Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.”

Steeds vaker verboden

In steeds meer gemeenten is het wassen op de stoep al niet meer toegestaan vanwege de milieuvervuiling. In Zwolle zijn daar geen specifieke regels voor. Dus ja, het mag gewoon en je zult er geen boete voor krijgen. Maar als je lief wil zijn voor het milieu: dan dus liever niet.

Binnenkijken bij Daan (25) in Assendorp: ‘Roze met groen is écht een te gekke kleurencombi!’

Groene muren, roze meubels en lekker veel planten. Dat is de knusse woning van de 25-jarige Daan uit...
Typhoon header

14 x deze BN’ers gingen naar het Carolus Clusius College in Zwolle

In de Zwolse wijk Veerallee vind je het Carolus Clusius College (of voor intimi: het CCC). Heb jij i...

Meer over

Gemeente

adv.