Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: fietsen door Zwolle nadat je alcohol op hebt?

Door Hilke Vos 24 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je eigenlijk wel fietsen nadat je alcohol op hebt?

Hoppa! Je gaat weer naar huis na een fijne stapavond en rijdt op je fiets naar huis. Natuurlijk heb je wel een paar biertjes of wijntjes op. Niks mis mee, toch? Elke zaterdagnacht (of ochtend) crossen duizenden Zwollenaren op hun fiets door de stad. Het krioelt van de fietsen bij cafés en kroegen. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag je onder invloed van alcohol fietsen of niet?

MAG DAT?

De rijksoverheid komt met het verlossende antwoord via de website. Dat mag niet! Waarom? Het kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee vorm je een gevaar voor anderen. Dit geldt dus niet alleen voor autobestuurders en motorrijders die met een borreltje op toch achter het stuur stappen. Ook voor fietsers mag het alcoholpercentage in je bloed maar 0,5 promille zijn. Je mag ongeveer een glas van 25 centiliter als vrouw drinken en twee glazen als man. Al verschilt dit voor iedere persoon. De één heeft nou eenmaal een snellere stofwisseling of leverwerking. Zelfs de hoeveelheid voedsel in je maag kan meespelen. Bestel dus maar lekker wat bitterballen of een kaasplankje bij de borrel!

Boete

Mocht je toch gepakt worden als dronken fietser dan krijg je een boete. De officier van justitie bepaalt hoe hoog die boete is. Op de website van het Openbaar Ministerie wordt een schatting gegeven van 100 euro, al kan het ook duurder uitpakken als je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Veroorzaak je een ongeluk door je gezwalk? Dan kun je zelfs veroordeeld worden. Toch maar een Bob regelen en meeliften op de bagagedrager…

Lees ook:

bloedprikken-bloedprikbende-zwolle

Politie waarschuwt: pas op voor de bloedprikbende

Ze zijn gelukkig nog niet in Zwolle gesignaleerd, maar wees waakzaam: er is een bloedprikbende die i...
naaktstrand

7 x de gekste regels in Zwolle

Ben jij eigenlijk wel die brave Zwolse burger die je denkt te zijn? Dan moet je deze regels echt eve...
Selfie

9 x knappe Zwolse dames op Insta

Dat er genoeg knappe dames in Zwolle wonen, dat bewijst een rondje Insta! Wij maken een kleine selec...

adv.