Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Door Hilke Vos 15 november 2019

Het is je vast wel eens overkomen, tijdens het afruimen van de tafel laat je per ongeluk de ovenschaal vallen, met als resultaat een keukenvloer vol scherven. Alle kleine stukjes verdwijnen in de stofzuiger, maar wat doe je met de grote scherven. Waarschijnlijk neig je er naar om alles in de glasbak te gooien, maar wist je dat dat helemaal niet mag?

breaking glass GIF by State Champs

Het wordt nog gekker

Niet alleen ovenschalen moeten bij het restafval; hetzelfde geldt voor alle soorten drinkglazen, glazen asbakken en kapotte ramen. Dat is verbazend, want op het oog ziet het er exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld een lege wijnfles. Het verschil zit hem in de samenstelling van het glas. Een vuurvaste ovenschaal bijvoorbeeld, heeft een ander smeltpunt dan een lege wijnfles. Op die manier komen er dus stukjes niet-gesmolten glas tussen het nieuwe glas terecht bij het recyclen.

En drinkglazen?

Wat betreft de drinkglazen: wijnglazen kunnen loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval.

Wat mag dan wel?

Nu je weet wat er niet in de glasbak mag, is het ook handig om te weten wat er wél in kan gooien? Al het verpakkingsglas kan gewoon in de glasbak. Denk hierbij aan lege wijn- of bierflesjes en lege potten van bijvoorbeeld eten, babyvoeding of cosmetica zoals crème en foundation.

Lees ook:

MAG DAT: Zomaar een bankje voor je huis zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: autorijden terwijl je niet álle ruiten volledig schoon hebt gekrabd?

Say what? De nachtelijke temperaturen kunnen deze week flink dalen, waardoor kans op nachtvorst onts...
bonnetjes

MAG DAT: Kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
v

Meer over

Gemeente

adv.