Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: as uit de vuurkorf in je gft-bak?

Door MichellevdMolen 26 mei 2020

Het wordt lekker weer, we maken het gezellig in de achtertuin en zitten met de familie rondom de vuurkorf. Houtblokken of een paar droge (!) takken erin en je hebt meteen een gezellig sfeertje. Wie haalt de marshmallows? Maar als het vuur eenmaal gedoofd is, zit je met een hoopje as. Mag dat: je as uit de vuurkorf dumpen in je gft-bak?

Het antwoord is kort en simpel: nee. Je as uit de vuurkorf mag niet in je gft-bak/biobak of groenbak. Hoe je het ook noemt, wendt of keert. We horen je denken: onverbrande takken mogen wél in de groene kliko. Dat is toch hetzelfde? Maar er is een groot verschil: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Om compost te maken, moet het gft-afval gaan broeien. De as van je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien. Geen as meer in de groente-, fruit- en tuinafval dus!

Waar dan wel?

We hebben het even voor je opgezocht en het is heel simpel, bij het restafval! Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald. Last van slakken? Dan kun je de as ook in een kringetje om je planten heen strooien. Slakken kruipen er niet graag overheen en zullen dan ergens anders naar eten gaan zoeken.

Side-note: kolen uit de barbecue mogen dus ook niet bij het gft-afval. Deze gooi je ook – wel even afkoelen dan hè – bij het restafval.

Foto | Pixabay

MAG DAT: je auto wassen op de stoep?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat? Potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een ...
handschoen

MAG DAT: je plastic handschoenen in de afvalemmer voor plastic gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.