Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de rijkste en armste buurten van Zwolle

Door Hilke Vos 9 juli 2019

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Zwolle en Zwollenaren gaan. Zo vinden we het bijvoorbeeld razend interessant hoeveel het gemiddelde inkomen per buurt is. En jij wilt vast stiekem óók weten wat je stadgenoten verdienen. We zochten het op.

Als we het over ‘rijkste’ en ‘armste’ buurten hebben, is dat in het geval van dit artikel gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse inkomen per inwoner. Natuurlijk zijn er meer manieren waarop je rijkdom kunt uitdrukken (vermogen, aandelen, beleggingen, om nog maar te zwijgen van immateriële rijkdom), maar die laten we in dit artikel buiten beschouwing.

Gemiddelde inkomen per Zwollenaar

Zwolle telde in 2018 om precies te zijn 126.116 inwoners. Van al die mensen ontvangen 97.200 inwoners een inkomen. Dit kan om salaris gaan, maar ook om uitkeringen en/of toeslagen. Het gemiddelde inkomen per inwoner was in 2018 €24.900,-. Hierbij horen dus ook Zwollenaren die helemaal geen inkomen ontvangen. Het gemiddeld inkomen per inkomensontvanger is in Zwolle €31.600,-.

Rijkste en armste buurten

Via allecijfers.nl – een website met informatie op basis van officiële bronnen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek – kun je zien hoe het zit met het gemiddelde inkomen per wijk en zelfs per buurt. In Zwolle zien we dat de inwoners van het buurtschap Brinkhoek er het warmst bij zitten. Daar ligt het gemiddelde jaarinkomen op €50.100,- per inwoner. Niet geheel verrassend: het is geen geheim dat deze buurt vol statige villa’s staat.

Indische buurt

De armste Zwolse buurt is de Indische buurt (een deel van de wijk Diezerpoort). Daar verdienen de inwoners gemiddeld €17.200,- per jaar. In de hele wijk Diezerpoort ligt het gemiddelde inkomen iets hoger: € 21.200,-.

Hier kun je zien wat het gemiddelde inkomen in jouw buurt is.

Nog meer cijfers over Zwolle:

assendorpzwolle-1024x6831

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu maar twee huizen kopen in Zwolle

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Zwolle is dat niet anders. Zelfs als je 'g...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.