Dit weten we over de nieuwe ondergrondse fietsenstalling in Zwolle

Door Hilke Vos 15 maart 2019

Ja heus, we krijgen een ondergrondse! Een fietsenstalling dan, onder het Zwolse Stationsplein, met plek voor maar liefst 5.475 (!) fietsen. Wat er precies gaat gebeuren? Wij praten je bij!

Met een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – laat de gemeente een ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein Noord bouwen door Boskalis Nederland. Dit nieuwe fietsenwalhalla wordt in opdracht van de gemeente Zwolle geëxploiteerd door NS.

Vanaf medio 2020 kun je de eerste 24 uur je stalen ros gratis in deze stalling parkeren. Wethouder Ed Anker: “De huidige bewaakte fietsenstalling staat vol en er staan veel fietsen in de omgeving van het station op het maaiveld. Die kunnen straks allemaal in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein. Wij zijn nu ook bezig met het denkwerk voor de passerelle die het Stationsplein Noord met het nieuwe Stationsplein Zuid gaat verbinden. Hetzelfde geldt voor het herinrichten van de Ooster- en Westerlaan. Kortom: er zijn nog veel meer plannen die wij met onze partners de komende jaren in dit mooie gebied gaan realiseren.”

Duurzaam

Komt natuurlijk ook een stukje duurzaamheid kijken bij de nieuwe fietsenstalling. De provincie ziet de ondergrondse als een extra stimulans voor mensen om ook daadwerkelijk meer gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer. Verder worden infiltratiekratten onder de grond aangelegd om te zorgen dat de openbare ruimte bij zware neerslag het water goed kan opbergen. Om het water bij extreme regenbuien in de toekomst op te kunnen vangen, is de ondergrondse fietsenstalling in te zetten als een tijdelijke berging voor water.

Fijne verblijfsplek

Ook het Stationsplein Noord wordt opnieuw ingericht tot een fijne verblijfsplek met véél groen. En de Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree die bezoekers vanaf het stationsgebouw naar het centrum van de stad leidt. Joost van der Bijl, regiodirecteur NS: “Voor een nog fijnere reis van deur tot deur is een goede fietsenstalling van groot belang. Zo ook in Zwolle! Ik vind het dan ook fijn dat reizigers in de nieuwe stalling hun fiets veilig en droog kunnen stallen. En daarnaast ook nog eens de eerste 24 uur gratis. Met binnenkort een prachtig voorplein en een herinrichting van het monumentale stationsgebouw waar je warm kunt wachten, met horecavoorzieningen en waar bijvoorbeeld ook toiletten zijn. Voorzieningen waar je als reiziger blij van wordt!”

gemeente
Dertig basisschoolleerlingen van Parkschool Zwolle hebben vrijdag 15 maart de beplanting op de rotonde verwijderd. Foto | Gemeente Zwolle

En nu?

Vrijdag 15 maart ging de eerste schep de grond in en werd o.a. door gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker en dertig basisschoolleerlingen van Parkschool Zwolle de beplanting op de rotonde van het Stationsplein verwijderd. De komende maanden gaat aannemer Boskalis Nederland werkzaamheden uitvoeren om het terrein gereed te maken voor de realisatie van de bouwkuip. Denk aan het verleggen van de riolering en het verplaatsen of verwijderen van lichtmasten.

De oplevering van de ondergrondse fietsenstalling, het heringerichte plein en de vernieuwde Stationsweg staat gepland in augustus 2020.

6-entree-oosterlaan-740

Gedeelte van station Zwolle vanaf mei op de schop, dit moet je weten

Mensen, let op! De rotonde bij het Stationsplein in Zwolle wordt vanaf mei afgesloten en verwijderd,...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.