Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Zwolse gemeentebegroting voor 2020: dit ga jij er van merken

Door Hilke Vos 7 november 2019

De gemeenteraad neemt vrijdag 8 november een besluit over de gemeentelijke inkomsten en uitgaven van het komende jaar. Klinkt misschien een tikje saai, maar is hartstikke belangrijk. In de begroting staat namelijk waar de gemeente de komende jaren geld aan uitgeeft en waaraan juist niet. Als inwoner van Zwolle ga je daar behoorlijk wat van merken: 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De woonlasten stijgen maar een klein beetje

We beginnen maar meteen met het beste nieuws: de kosten voor huurders en woningeigenaren stijgen niet veel! De OZB gaat helaas wél een beetje omhoog, maar dat komt door de inflatiecorrectie van 2,2 procent. In 2020 zou een gezin met een koophuis van 250.000 euro iets minder dan 7 euro per jaar kwijt zijn aan OZB. Ach, als je dan kijkt naar de gemeente Apeldoorn, valt het hier mee.

Geld briefgeld rijk
Foto | ANP

Restafval

Schone straten, een gezonde en veilige leefomgeving en een duurzame aanpak. Dat is belangrijk in Zwolle. De vooruitzichten zijn alleen niet al te goed wat betreft de komende jaren, meent De Stentor. Kosten stijgen doordat de gemeente belasting moet gaan betalen voor het storten en verbranden van afval. Alleen als Zwollenaren afval beter gaan scheiden, hoeft de gemeente minder belasting te betalen.

Het doel is in 2020 uit te komen op maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar, zo lezen we op de website van de gemeente Zwolle. Vorig jaar was er nog 184 kilo restafval per persoon, dus dat wordt best lastig. Klik hier om te zien hoe jij een steentje kunt bijdragen.

Geld naar de binnenstad

Zo’n vier procent van het bedrag dat de gemeente wil gaan besteden (ruim een half miljard euro) gaat naar de binnenstad. Wat er daar allemaal gaat gebeuren? De Weeshuispassage-Zuid gaat bijna op de schop, Brasserie Het Vliegerhuys krijgt een centrale plek, met een plein tussen het terras en de Hudson’s Bay. De panden aan de Spiegelstraat, tussen Het Vliegerhuys en de Hudson’s Bay, worden gesloopt, zodat een open plein ontstaat. Eind dit jaar verdwijnt Hudson’s Bay zelf en ook daar worden al plannen voor gesmeed.

Foto | gemeente Zwolle

Verder wordt winkelgebied Diezerbrink grootschalig opgeknapt en ook dat mag wat kosten. De rijbaan van de Thomas à Kempisstraat is straks smaller en de stoepen worden juist verbreed. Zo kunnen winkeliers uitstallingen plaatsen én hebben voetgangers ook genoeg ruimte. De parkeerplekken worden slimmer ingericht en rotonde De Brink verdwijnt en maakt plaats voor een veilige, verkeerskundige oplossing (een soort plein). Ook is er volgend jaar meer plek voor fietsparkeren.

Meer toeristenbelasting

Breng je als toerist een bezoekje aan de stad voor meerdere dagen? Ga je meer betalen de komende jaren: de toeristenbelasting wordt in drie jaar verhoogd naar € 1,00 per overnachting voor campings en € 2,00 per overnachting voor overige accommodaties (zoals hotels).

Campings: per 2020 ophogen naar € 0,75, per 2021 naar € 0,90 en vanaf 2022 naar € 1,00;
Overig: per 2020 ophogen naar € 1,00, per 2021 naar € 1,50 en vanaf 2022 naar € 2,00

hotel bed slapen

Parkeren iets duurder

Jep, we moeten straks meer betalen voor het parkeren in hartje zwolle. Deze zomer heeft de raad bij de Perspectiefnota bepaald dat de parkeertarieven voor 2020 met 20 cent per tariefzone worden verhoogd. In het centrum betaal je 3 euro per uur en in de zones vlak daarbuiten 2 euro of 1,20 euro per uur.

parkeren-zwolle
© Google Streetview

Geld naar de zorg

Ruim een kwart miljard geeft de gemeente uit aan alles rond zorg en hulp aan inwoners, meldt De Stentor. Denk aan ouderen, jeugdzorg, gehandicapten, armen en Zwollenaren die (even) met zichzelf in de knoop zitten. In 2020 verwacht de gemeente 70 miljoen euro kwijt te zijn aan het helpen van mensen met te weinig geld.

Waar gaat de gemeente dat van betalen?

Denk je nu: ‘heel leuk allemaal, maar ik wil cijfers zien’? Dan kun je hier precies zien welke inkomsten de gemeente heeft en waar het geld dat zij binnen krijgen aan op gaat. In totaal krijgt de gemeente 545 miljoen euro binnen en geven ze 549 miljoen euro uit in 2020. In deze visual zie je precies hoe het zit (pas op: véél cijfertjes!)

Lees ook

isala-zwolle

Isala-ziekenhuis in Zwolle binnenkort een dag dicht, dit is waarom

Let op! Het Isala-ziekenhuis in Zwolle zal op woensdag 20 november deels gesloten zijn, zo lezen we ...
Zwolle stad

Bye New York: Zwolle krijgt eigen wolkenkrabber

Geniet nog maar even van de Zwolse skyline zoals hij nu is, want we krijgen een wolkenkrabber met vi...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.