Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse terrassen coronaproof? 5 x zo ziet dat er straks uit!

Door MichellevdMolen 27 mei 2020

Nog heel even geduld en dan is het zover: op 1 juni gaan de terrassen weer open. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar zitten – maar ben je met een groepje vrienden – dan geldt de anderhalve meter afstand. Hoe gaat zo’n ‘afstands’- terras eruitzien en wat vinden de horecaondernemers hier nou zelf eigenlijk van? Wij vroegen het aan de eigenaren van Vila Suikerberg, de Tagrijn, het Vliegende Paard, Dogtails en Stadscafé Blij. “Je kunt niet meer zomaar neerploffen”. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Villa Suikerberg: “Voelt toch als spijbelen”

Terras Vila Suikerberg
Foto (nieuwe opstelling) | Vila Suikerberg

Bij Villa Suikerberg hebben ze de tafels en stoelen op het terras al een nieuwe plek gegeven. Eigenaar Stephan Wijermars heeft het plan van zijn nieuwe tijdelijke terras ingeleverd bij de gemeente en verwacht hier geen problemen mee. “Het is een kleine uitbreiding, waarbij we de grasveldjes aansluitend op het terras gaan meepakken in de nieuwe opstelling. De gemeente denkt écht mee met de horeca. We hadden eerst 80 zitplaatsen en met deze uitbreiding worden het er 56. Met een touw langs de tafels zorgen we voor een aparte in- en uitgang.”

“Het wordt eigenlijk net zoals in het buitenland: je kunt niet meer zomaar neerploffen, maar moet wachten totdat je een plek aangewezen krijgt. Dat zal voor mensen even wennen zijn, maar dat was het boodschappen doen met een verplicht mandje of winkelwagen ook. De horeca is een beleving en met deze aanpassingen kunnen we dat blijven waarmaken. Chaos is gezellig – maar dat gaat nu even niet.”

coronaproof Vila Suikerberg
Foto (nieuwe opstelling) | Vila Suikerberg

En reserveren? Dat is voor buiten – tot nu toe – nog niet nodig: “Iedereen is welkom, of het nou gaat om een kopje koffie, een high-tea of een lunch. We zijn straks ook op de maandagen geopend en als het ’s avonds gezellig blijft, houden wij de deuren wat langer open. Het is voor ons op dit moment ook één grote leerschool.”

Dat ze zolang moesten wachten voordat ze weer open mochten? Natuurlijk deed dat zeer! “We zijn ontzettend blij dat we weer mogen beginnen. Het doet echt pijn aan je hart om een leeg terras te zien, met dit zonnige weer. En zolang niet werken – dat voelt toch een beetje als spijbelen.”


Meer over Villa Suikerberg ontdekken?

Villa Suikerberg lunch

Gesloten09:30 - 18:00

Potgietersingel 1-A, Zwolle

Bekijk meer:lunch

De Tagrijn: “We moeten de oudere generatie bij de hand nemen”

Foto Tagrijn
De Tagrijn (oude situatie) | Rink Fotografie

Ook de Tagrijn heeft een plan ingeleverd bij de Zwolse gemeente, om het terras in deze periode uit te kunnen breiden. De tafels en stoelen zullen nu ook links en rechts van het café komen te staan. “Er komt een ruim looppad in het midden. Er was al een voor- en achterdeur en deze zullen ook op die manier gebruikt worden. Echt een applausje naar de gemeente toe, hoe zij hier op dit moment mee omgaan. De structurele oplossing komt later, maar op deze manier kan ik nog steeds evenveel mensen kwijt.”

Het terras nog groter maken, zodat er méér gasten kunnen zitten, daar gaat de Tagrijn niet voor. “Ik heb aan beide kanten geen horeca-buren, dus het is voor mij misschien wat makkelijker om uit te breiden. Maar ik houd hetzelfde aantal zitplaatsen, nog groter gaan in deze tijd, dat zou ik niet eerlijk vinden tegenover mijn collega’s in de horeca. We houden het bij 40 á 50 zitplaatsen.”

cafe-de-tagrijn-terras
Zo stond het terras er vorig jaar bij. Foto | De Tagrijn

Normaal gesproken is de Tagrijn op maandag gesloten, maar 1 juni is ook dit Zwolse café van de partij. Wel is er van 12.00 tot 16.00 uur een besloten feestje voor de vaste gasten. “Ik wil onze vaste gasten vast uitleggen wat de nieuwe regels worden. Dat ze nu bijvoorbeeld van tevoren moeten aangeven of ze gezond zijn of niet. Kopje koffie erbij, even praten. We moeten nu vooral de oudere generatie bij de hand nemen, die vinden dit allemaal toch wat spannend.”

En of Fedde er weer zin in heeft? Logisch! Maar het zal wel even wennen zijn. “Het heeft veel te lang geduurd. De horeca is veerkrachtig, dus ook hier komen we weer overheen. Is het leuk, maar twee mensen aan een tafeltje? Nee. Maar ook met z’n tweeën kan het gezellig zijn!”


Meer over De Tagrijn ontdekken?

De Tagrijn cafés

Geopend15:00 - 02:00

Buitenkant 8, Zwolle

Bekijk meer:cafés

Het Vliegende Paard: “We zullen waar mogelijk een paar parkeerplekken meenemen”

vliegende paard
Foto (oude situatie)| Facebook Het Vliegende Paard

Ook het Vliegende Paard is klaar voor het ‘nieuwe normaal’. “Voordat je plaats kunt nemen, zal de gastvrouw je een aantal vragen stellen. We moeten bijvoorbeeld weten of je uit hetzelfde huishouden komt en of je gezond bent ja of nee. Deze vragenlijst zul je ook moeten ondertekenen.” Mede-eigenaar Elroy Modderman verwacht dat dit af en toe nog wel voor discussie zal zorgen. “Een studentenhuis valt volgens de richtlijnen niet onder een huishouden. Natuurlijk zullen gasten dat vervelend vinden, maar het is belangrijk om in deze tijd mee te denken met de horeca.”

vliegende paard terras
Foto (oude situatie) | Facebook Vliegende Paard

Ook voor een plekje op het terras van het studentencafé, hoef je niet te reserveren. “We zijn geopend vanaf 12.00 uur en iedereen is welkom. Het terras wordt uitgebreid – waar mogelijk – zullen we een aantal parkeerplekken meenemen. Eerst waren er tachtig zitplaatsen, maar met de nieuwe richtlijnen zullen dit er ongeveer veertig á vijftig worden.” Wil je binnen zitten? Dan is reserveren voor elke horecagelegenheid op dit moment verplicht.

Toch geven de horecaondernemers in de Voorstraat het niet op en slaan ze de handen ineen. “Deze straat staat bekend om de uitgaansgelegenheden, maar nu dat niet kan, toveren we het om in een ‘dag-straat’. We hebben door de hele straat lampen opgehangen, het aangekleed met planten en zullen andere opties aanbieden. Bij ons heb je straks de ‘Vegeterriër’, we zullen vegetarische streetfood aanbieden. En bij Bloopers gaan ze jeu-de-boulen.”


Meer over Het Vliegende Paard ontdekken?

Het Vliegende Paard cafés

Geopend14:00 - 04:00

Voorstraat 17-19, Zwolle

Bekijk meer:cafés

Dogtails: “In het midden van het terras komt een grote wastafel”

voorkant-schuin-dogtails
Foto: Dogtails

Bij de Zwolse cocktailbar zijn ze op dit moment druk aan het verbouwen, zodat er straks nog genoeg mensen van een cocktail kunnen blijven genieten. Eigenaar Rolf Dingerink wilde met deze uitbreiding naar 130 zitplaatsen gaan (hij had de sleutels van het naastgelegen pand in januari al ontvangen), maar door de anderhalvemetermaatschappij zal dit worden teruggedrongen naar zestig. “Zonder de verbouwing hadden er bij ons binnen misschien maar vijf mensen kunnen zitten. Dus het blijft een vooruitgang. Hopelijk zijn we 1 juni zover en kunnen beide panden open.”

verbouwing Dogtails
Foto verbouwing Dogtails | Dogtails

Ook wordt de cocktailbar meteen coronaproof gemaakt: “De keuken is drie keer zo groot en door de verbouwing hebben we nu een aparte in- en uitgang. Op ons terras zullen we looppaden creëren, zodat het een éénrichtingsverkeer wordt. Daarnaast denken we aan een wachtruimte, waar je dan ook gevraagd wordt of je gezond bent voordat je plaats kunt nemen.” Dat is nog niet alles. In het midden van het terras komt een grote wastafel te staan, zodat iedereen zijn of haar handen kan wassen. En mocht je naar het toilet moeten? Dan hangen er drie keycords. “Zijn deze weg, dan kun je dus ook niet naar binnen voor het toilet. Zo houden we de inloop een beetje tegen en kunnen we de toiletten na elk bezoek weer desinfecteren.”

“We zijn ontzettend blij dat we eindelijk weer ons ding mogen doen, maar de vraag is wel hoe gezellig het wordt met al deze richtlijnen. We hopen dat we de knusheid, die bij Dogtails past, kunnen blijven behouden. Reserveren voor het terras is niet nodig. Het is toch heerlijk dat je door de stad wandelt en op het moment zelf kunt beslissen waar je een drankje doet.”


Meer over Dogtails ontdekken?

Dogtails cocktailbars

Geopend12:00 - 01:00

Gasthuisplein 13, Zwolle

Bekijk meer:cocktailbars

Stadscafé Blij: “Bestellen kan voortaan met een QR-code”

stadscafeblijzwolle
Foto (oude situatie) | Stadscafé Blij

Bij Blij komt er een aparte in- en uitgang op het terras. Bij de ingang zul je even moeten wachten voordat je naar je tafel wordt geleid. Eigenaresse Angelique Lau heeft zin om weer aan de slag te gaan: “We moeten positief blijven en vooruit denken. Als de gasten zich aanpassen aan de maatregelen en met ons meedenken, loopt straks alles op rolletjes.”

En dat is niet het enige wat op rolletjes zal lopen bij Stadscafé Blij. Er zijn diverse tafels met wieltjes gemaakt, om de borden naar de gasten toe te rijden. En bestellen? “Dat kan voortaan met een QR-code. Op de tafel zit een sticker. Scan je deze met de camera van je telefoon, dan kom je bij ons in het menukaart.”

Terras Zwolle
Foto centrum Zwolle nu | Indebuurt Zwolle

Het terras gaat van tweehonderd plekken terug naar ongeveer vijftig á zestig zitplaatsen, maar reserveren op het terras wordt niét verplicht. Wel mag je alleen aanschuiven als je naast je drankje ook een ontbijt, lunch of diner besteld. Na kwart over negen ’s avonds is het terras open voor een borrel met een hapje.


Meer over Stadscafé Blij ontdekken?

Stadscafé Blij restaurants en horeca

Geopend09:00 - 02:00

Grote Markt 13a, Zwolle

Bekijk meer:restaurants en horeca

Wil jij meer info?

Staat jouw favoriete terras er niet tussen en wil je graag weten welke aanpassingen hier gelden? Stuur ons een berichtje en wij zoeken het voor je uit!

winkels-zwolle

We kunnen niet wachten! Hier in Zwolle kan je straks weer lunchen

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Zwolse horeca weer open! Dat betekent ook dat je we...
vuurkorf

MAG DAT: as uit de vuurkorf in je gft-bak?

Het wordt lekker weer, we maken het gezellig in de achtertuin en zitten met de familie rondom de vuu...
opening primark zwolle

Zo zie je thuis al of het druk is in Zwolse winkels, of in het Wezenlandenpark

Er komen nog heel wat mooie dagen aan, dus dan wil je er vast wel even uit. Alleen gaan misschien ju...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.