Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolle is populair: steeds meer horecazaken in onze stad

Door Hilke Vos 13 januari 2020

Een nieuwe koffiezaak in de Sassenstraat, even langs het gloednieuwe kattencafé Skatjes in het centrum. Kun je alle hotspots in Zwolle stiekem niet meer bijhouden? Dat is helemaal niet zo gek, want in de afgelopen acht jaar is het aantal eet- en drinkgelegenheden flink gestegen.

In heel Nederland is het aantal zaken met 16 procent gestegen. Even concreet: dat zijn bijna zesduizend (!) horecazaken. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd.

Social dining erg populair

Koffietentjes, gezonde to-go zaken en afhaal-/bezorgrestaurants zijn hot and happening. Maar verreweg het meest populair in het horecalandschap: social dining. Eén derde van alle restaurants hanteert dit concept. Ondernemers zien geen brood meer in een ouderwetse kroeg; het aantal cafés in ons land is gedaald met 18 procent tot zo’n 6.100.

Steeds meer horecazaken in Zwolle

Dat is landelijk, maar hoe zit het in Zwolle? Zo zit de vork in de steel: in 2012 telde onze Hanzestad zo’n 248 horecazaken. Nu acht jaar later staat de teller op 305, een groei van 23 procent. Je hoort het al: ze (onder)nemen het ervan.

Populaire locaties

Hoewel wij dit volkomen logisch zouden vinden, is Zwolle niet de meest gewilde plek om een eet- en/of afhaalgelegenheid te beginnen. Die eer – met bijna 4.500 vestigingen – gaat naar Amsterdam. Andere uitschieters zijn Almere (+44 procent), Utrecht (38+ procent) en Eindhoven (37+procent).

Neem hier een kijkje in het horecalandschap:

Lees ook:

Deze eettenten openden in 2019 de deuren in Zwolle

Hapje eten buiten de deur? Je zou bijna last krijgen van keuzestress, omdat er in Zwolle de laatste ...
martijn-puik-zwolle

Van Handschoen naar PUIK: Erik blaast Zwols restaurant nieuw leven in

Sloot het befaamde restaurant De Handschoen nogal plots de deuren, verrijst 'ineens' PUIK in Zwolle-...

adv.