Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wijn serveren bij het kerstdiner: dit zijn de do’s en dont’s

Aangeboden door Mondovino 24 november 2020

Hoe Kerst er dit jaar precies uit gaat zien, weten we nog niet. Eén ding is zeker: we zullen de feestdagen thuis gaan doorbrengen. Dat betekent uitgebreid thuis kokkerelen. Maar welke wijn past nu het beste bij die beef wellington en wat drink je bij een pavlova? Bert van Beek, vinoloog en eigenaar van Mondovino, kan je er alles over vertellen. 

Een succesvol gangendiner heeft verschillende wijnen. Elk gerecht heeft immers een andere smaak. Bij een garnalencocktail past bijvoorbeeld een frisse witte wijn, terwijl een chateaubriand goed gecombineerd kan worden met een stevige en volle rode wijn. ”In het geval van een goede match komt namelijk zowel de wijn als het gerecht nóg mooier tot z’n recht”, vertelt vinoloog Bert.

Online wijnspijswijzer

Het is nog best een klus om dat allemaal uit te zoeken. Daar heeft Mondovino iets op bedacht. Via de online wijnspijswijzer van Mondovino zie je in een oogopslag welke wijn(en) het beste passen bij jouw kerstmenu. Zoek specifiek op voor-, hoofd-, en nagerecht of doe inspiratie op. Bij ieder gerecht vind je een duidelijke toelichting van de wijnexperts van Mondovino plus een aantal concrete wijnsuggesties. Zo kom je erachter welke wijnen jij kunt schenken.

Wijn serveren: do’s en dont’s

”Voor ieder gerecht is wel een passende wijn te vinden”, aldus Bert. ”Alleen azijn, pinda’s en de meeste olijven zijn dodelijk voor de smaak van wijn. Wil je dus een wijn bij een salade serveren, breng deze dan op smaak met wijn of citroensap in plaats van azijn. Vervang pinda’s door amandelen, pistachenootjes, cashewnoten, kaasstengels of sappige gourgères (luchtige kaassoesjes) uit de oven. Serveer daar dan champagne bij. Gek op olijven? Daar drink je het best een vermouth of een droge fino sherry bij.’

Een geheime tip van de beste sommeliers ter wereld: weet je echt niet welke wijn je moet serveren, ga dan voor een Brut Champagne. Die past nagenoeg bij alles, behalve bij pinda’s, azijn en olijven dus…”

Lees verder onder de foto

mondovino-winkel-internet
De winkel aan de Assendorperstraat | Beeld door Mondovino

Persoonlijk wijnadvies

Mondovino staat al vijftien jaar klaar voor zijn klanten. De wijnkoperij staat bekend om zijn  persoonlijke aanpak. ”Door de coronacrisis zijn we nu meer online, maar nog steeds dichtbij de klant”, vertelt Bert.

Dit jaar kun je via de webite een persoonlijk wijnadvies aanvragen. Je kunt er jouw complete kerstmenu invoeren. Na 2-3 dagen krijg je per gang een vrijblijvend advies. De wijnen kun je vervolgens bestellen en in de winkel ophalen of laten bezorgen.”Klanten vinden het makkelijk en zo wordt het in de winkel niet te druk”’, aldus Bert.

Durf conventioneel te zijn

De vinoloog heeft nog een laatste tip voor de feestdagen. ”Omdat niets zo ouderwets is als modern willen zijn, zeggen wij: durf conventioneel te zijn. Drink witte wijnen voor rode wijnen, droge voor zoete en lichte voor zware. Toen God zei: witte wijn bij vis en rode bij vlees, was dit alleen zijn persoonlijke oordeel…  maar hij heeft wel veel ervaring!”

Wijn bestellen

Good to know: je kunt jouw favoriete wijnen bij Mondovino per fles bestellen. Wel zo handig als je met een klein gezelschap bent en elke gang een andere wijn wilt schenken. Bestellingen vanaf vijftig euro worden in heel Nederland gratis bezorgd.

Wil jij straks indruk maken met jouw kerstdiner? Klik dan op de oranje button en vraag een persoonlijk wijnadvies aan. 

Lees ook:

Gratis feestelijke Magnum Verdejo bij 12 flessen witte wijn

De Verdejo van Castelo de Medina is al 15 jaar de meest verkochte Spaanse witte wijn van Mondovino. ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Mondovino. Meer over Mondovino ontdekken?

Mondovino

Gesloten10:00 - 17:00

Assendorperstraat 107, Zwolle

adv.